2020. január 26., 12:30

A Bírói Tanács kedden dönt két bírónő felfüggesztéséről

A Szlovák Köztársaság Bírói Tanácsa január 28-i (keddi) rendes ülésén alkot véleményt Gál Gábor igazságügyi miniszter előterjesztéséről, amelyben Zuzana Maruniaková és Denisa Cviková bírónők  ideiglenes felfüggesztésére szólítja fel a testületet.

Bírói Tanács - miniszter
Fotó: ma7
A képen fent Lenka Praženková, lent Zuzana Maruniaková, jobbra Gál Gábor miniszter

Fenáll a gyanú, hogy a két bírónőt a Markíza TV hamis váltóinak ügyében, illetve a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt Marian Kočner arra kérte, hogy járjanak közben ügyének pozitív elbírálása érdekében.

A miniszternek tisztségénél fogva jogában áll, hogy vádemelés nélkül is ilyen beterjesztéssel forduljon a Bírói Tanácshoz.

Zuzana Maruniaková a Pozsonyi V. Járási Bíróság bírónője, akiről Kočner titkos threma üzenetében említést tett Monika Jankovská korábbi igazságügyi államtitkárnak. Ebből kiderült, hogy Maruniakovát Jankovská befolyásolta döntésében, hogy Kočner egyik váltója ügyében a férfi számára kedvező döntést hozzon. A Speciális Ügyészi Hivatal szerint ezeket a váltókat Kočner és Pavol Rusko utólag hamisították és ezért most eljárás folyik ellenük a bazini Speciális Büntetőbíróságon. Denisa Cviková bírónő segített Zuzana Maruniakovának, annak ellenére, hogy ez nem az ő ügye volt.

A Szlovák Köztársaság Bírói Tanácsának szóvivője, Veronika Müller szerint a testület vezetője, Lenka Praženková meghívta a két bírónőt a keddi ülésre.

Hogy megjelennek-e vagy sem, az csaksaját döntésüktől és elhatározásuktól függ"

- tette hozzá a szóvivő.

Megosztás
Címkék