2020. november 5., 15:16

A betegek ellátására szólítja fel az orvosokat az orvosi kamara

A Szlovák Orvosi Kamara (SLK) felszólította az orvosokat, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kialakult helyzetben se utasítsák vissza a betegeket, lássák el az akut eseteket és végezzék el a megelőző orvosi kivizsgálásokat is.

egészségügyi szakközépiskola

Ugyanakkor a kamara a betegeket is arra kéri, hogy valóban csak akkor keressék fel a rendelőt, ha ez elengedhetetlenül szükséges – tájékoztatta a TASR-t Nancy Závodská, az orvosi kamara médiafelelőse.

A kamara a felhívással a rendelők jelenlegi működésével kapcsolatos számtalan kérdésre reagált, amelyek a betegektől és az orvosoktól is érkeznek hozzá.

„Az egyre sokasodó kérdések alapján úgy ítéljük meg, hogy jelentősen romlott vagy egyenesen megszűnt az orvos-beteg kommunikáció” - tette hozzá Závodská.

A kamara rámutat, hogy az orvosoknak Ján Mikas országos tiszti főorvos rendelkezése szerint kell eljárniuk.

„A szükséges orvosi ellátást meg kell kapnia a betegnek, és a megelőző orvosi kivizsgálásokat is el kell végezni, akkor is, ha a beteg nem tud felmutatni negatív koronavírus-tesztet” – hangsúlyozta.

Emlékeztetett, az orvosok döntik el, elegendő-e a járóbeteg-kezelés, vagy elengedhetetlenül szükséges a kórházi kezelés, ám a jelenlegi helyzetben arra is kell törekedni, hogy ne teljenek meg a kórházak.
A kamara a pácienseket is felelős viselkedésre kéri a járványhelyzetben, és emlékeztet, hogy először mindenképpen telefonon keressék az orvost.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.