A beoltottak pápája?

2021. július 22., 13:17
Dunajszky Éva

Közeleg Ferenc pápa szlovákiai látogatása, egyre több lesz az ezzel kapcsolatos intézkedés is. A legutóbbi, ami nyilvánosságra került, nagy vihart kavart. Kiderült ugyanis, hogy a pápával csak azok találkozhatnak, akik már be vannak oltva.

Ferenc pápa
Fotó: TASR/AP

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter azzal indokolta a lépést,

csak így lehetséges, hogy a megengedettnél több ember részt vehessen a nyilvános szentmiséken.

A kormányfő és az államfő is üdvözölte a döntést, voltak azonban olyan politikusok, mint például Radovan Sloboda (SaS), akik egyenlőtlenségről beszéltek, mert ilyen alapon focimeccsre miért nem mehetnek ilyen nagy számban a beoltott emberek. Mások meg, mint például Richard Raši (Hlas) inkább PCR-teszthez kötnék a részvétel, hiszen a vírust a beoltottak is hordozhatják, Robert Fico meg egyenesen az utcára hívja az embereket, hadd legyen már egy jó kis kormányellenes tüntetés. Akkor is, ha ez az egész a Smer számára csak a leves (ez esetben a szavazóbázisuk) melegen tartására szolgál. A szlovák konzervatívnak mondott politikai csúcsszemélyiségek jelenleg egymással versengenek, hogy ki az oltásellenesebb.

Az emberek meg háborognak, újabb feszültségforrás lett a pápalátogatás a beoltottak és oltatlanok közt.

A közösségi hálókon elindult a bírálathadjárat az egyházzal szemben. Sokaknak, több papot is beleértve, nem tetszik ez a döntés. A püspökkari konferencia azzal védekezik, nem ők találták ki ezt az egészet, az állam döntése volt, ők csak belementek a nagyobb résztvevői szám lehetővé tétele érdekében.

Ferenc pápa látogatásának békességet és reményt kellene hoznia a hívők közé, ehelyett jó egy hónappal a pápalátogatás előtt feltüzelte a beoltatlan katolikusokat, akik a közösségi hálókon egyenesen „sátánnak” kiáltják ki a pápát, írja az aktuality.sk kommentátora, aki szerint

ez is csak azt bizonyítja, mennyire beteg ez a kor.

A tiltakozók megfeledkeznek arról, hogy amíg a katolikusok egyetlen feltétellel – hogy be legyenek oltva – lehetőséget kapnak arra, hogy találkozzanak a pápával, Szlovákia maradék részének továbbra is be kell tartania minden feltételt és intézkedést, ha egy nagyobb létszámra tervezett rendezvényen részt szeretne venni.

Nyilván sok ember számára a spirituális útnak pszichológiai és bizonyos mértékig orvosi jelentősége is van, de egyetlen épeszű ember sem engedhet meg magának a küszöbön álló harmadik hullám előtt egy olyan kísérletet, amely során több tízezer idős és beteg meg beoltatlan ember jön össze, aztán várja, hogy mi lesz. Még a beoltottak esetében sem veszélytelen vállalkozás ez, de odaengedni az idős, a beteg és a beoltatlan embereket, egyenesen hazárdjáték lenne, véli a portál.

A Covid-lottó és Ferenc pápa

Aki megérdemli, az személyesen is találkozhat a pápával, aki nem, az csak a tévében láthatja, véli a pravda.sk kommentátora, aki szerint sokakat meglepett a kellemetlen hír, akik a sasvári zarándoklatra készültek, hogy a pápával való közös imádságon a szenteltvíznél többre is szükség lesz: nevezetesen két dózis vakcinára.

Igor Matovič legújabb (még el sem indult, mert hetek óta csak arról beszélnek lesz vagy nem lesz rá pénz) oltási kampányába, ami sokak szerint eleve halálra volt ítélve, így most belelépett a pápa.

A pápa által celebrált szentmisén ugyanis több ember részt vehet, mint amennyit a Covid-szemafor egyébként megengedne. Csak időben győznünk kell az oltakozást.

Ha be szeretnénk hozni a lemaradásunkat, kétszer akkora tempóval kellene oltakoznunk, mint eddig. Erre találták ki Matovičék a legújabb kampányukat, a Covid-lottót, ami némi anyagiakkal is ösztönözné az oltástól vonakodó bizalmatlan átlagpolgárt, hogy beoltassa magát. Lényegében azt várják, hogy a megrögzött oltásellenest elcsábítja a Covid-dukátok csillogása, sőt jutalmat is ígérnek annak, aki egy-egy bizonytalant meggyőz. Ez az egész egy fejreállított elmélet, véli a pravda.sk, ami

csak további tanúbizonyság erről a társadalomról és világról, és igazuk lesz valószínűleg azoknak, aki kontraproduktívnak, károsnak, sőt erkölcstelennek tartják ezt, mert árucikké teszi az egészséget.

Persze előfordulhat, hogy mégiscsak nő valamicskét a beoltottság nálunk, de az korántsem Matovič lottójának lesz köszönhető, hanem sokkal inkább Ferenc pápának.

Kövesse facebook oldalunkat is!