2020. április 29., 16:05

A belügyminisztériumi felügyelőség vizsgálja a roma telepen történt túlkapást

Egy rendőr hétfőn (április 27.) állítólag megvert öt gyereket a korompai (Krompachy) roma telepen. Erre a Szlovákiai Roma Unió hívta fel a figyelmet szerdán. A belügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy a rendőr felettesei már megvizsgálták az ügyet, és a belügyminisztériumi felügyelőség is eljárást indított.

201711131649550.0000000000000000000000000000000000000000001a_romatelep.jpg

Andrea Bučková romaügyi kormánybiztos a rendőri intézkedést aránytalannak és helytelennek nevezte. Az Emberi Jogokért Felelős Szlovák Nemzeti Központ (SNSLP) felszólította Milan Lučanský országos rendőrfőkapitányt, hogy vizsgálja ki az esetet.

Az incidens a karantén alá helyezett területen történt. A rendőr katonákkal együtt járőrözött a helyszínen, amikor meglátta az utcán a gyerekeket. A Szlovákiai Roma Unió leírása szerint a férfi rátámadt a gyerekekre, a szolgálati fegyverével fenyegette és gumibottal ütlegelte őket.

„Indítványozzuk, hogy az incidenst egy független bizottság vizsgálja ki. A belügyminisztériumi felügyelőség pártatlanságában már nem bízunk. Többször is előfordult, hogy a felügyelőség vizsgálata után a sértettek gyanúsítottakká váltak, a rendőri beavatkozást pedig jogosnak nyilvánították” – figyelmeztet az unió, amelynek képviselői találkozni szeretnének Igor Matovič kormányfővel, Roman Mikulec belügyminiszterrel (mindketten OĽaNO) és Mária Patakyová ombudsmannal is.

Bučková felszólította a rendőröket, hogy felelősségteljesen járjanak el, és csak szükség esetén alkalmazzanak kényszerítő eszközöket. A romaügyi kormánybiztos hatékonyan együtt kíván működni a rendőrséggel, hogy elejét vegyék a konfliktusoknak, és hogy erősítsék a romák rendőrségbe vetett bizalmát.

Az SNSLP felszólította Lučanskýt, hogy vizsgálja ki az ügyet, és tegye meg a szükséges lépéseket, ha bizonyítást nyer a rendőri túlkapás gyanúja.

A jelenlegi helyzet és a szükségállapot sem jogosítja fel a hatóságokat arra, hogy az erőszak aránytalan alkalmazásával sárba tiporják az emberi jogokat és az állampolgárok emberi méltóságát”

– hangsúlyozta Tomáš Földes, a központ ideiglenes vezetője.

Az Emberi Jogokért, Nemzeti Kisebbségekért és a Nemi Egyenlőségért Felelős Kormánytanács felszólította a kormányt és a többi illetékes állami szervet, hogy a rendkívüli helyzet idején is tartsák tiszteletben az emberi jogokat.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.