2020. szeptember 11., 10:28
Frissítve: 06:18

Új hang? Bejegyezték Peter Pellegrini pártját

A belügyminisztérium honlapjának közlés szerint szeptember 11-i dátummal bejegyezték Peter Pellegrini exkormányfő Hlas-sociálna demokracia nevű pártját.

Peter Pellegrini Hlas
Fotó: Facebook - Peter Pellegrini
Peter Pellegrini, a Hlas-SD alapító elnöke

Az új párt augusztus közepén nyújtotta be kérelmét, amelyhez 94 ezer szlovák állampolgár támogató aláírását is csatolta.

A törvény értelmében a támogató aláírások minimális száma 10 ezer. Az országban hivatalosan 160 párt és politikai mozgalom van bejegyezve.

Az új párt akkor kezdett szerveződni, amikor Peter Pellegrini korábbi miniszterelnök elhagyta a Smer-SD-t. Az egykori vezető kormánypártból több prominens képviselő is követte Pellegrinit, például Richard Raši és Peter Žiga, a Smer-SD volt alelnökei, Denisa Saková exbelügyminiszter, a Smer-SD volt elnökségi tagja, valamint több smeres parlamenti képviselő: Ľubica Laššáková, Ján Ferenčák, Matúš Šutaj Eštok, Peter Kmec, Erik Tomáš, Róbert Puci és Ján Blcháč.

Peter Pellegrini, a párt elnöke a pénteki sajtótájékoztatón arról is tájékoztatott, hogy szerdán (szeptember 16.) hivatalosan kérni fogja, hogy a parlament alakítson ki egy önálló, 11 tagú képviselői klubot.
„Ma új, remélem, sikeres szakasz kezdődik pártunk életében" - mondta Pellegrini. Elmondása szerint a fiatalok, az idősek, a középkorú generáció, a régiók hangja akarnak lenni, és egyben Szlovákia határozott hangja külföldön. A párt a szociális és integrációs politika pilléreire és antifasiszta alapokra épül.
A képviselői klub megalakításával kapcsolatban kijelentette, tiszteletben tartják a többi párt álláspontját. Úgy fogalmazott, meglátják, hogyan reagálnak a kérésükre a képviselők, bár már jelezték, hogy problémát látnak benne. Hivatalos kérést fogalmaztak meg, és várják, hogyan reagálnak erre a parlamenti képviselők, vagy milyen ellenérveik lesznek a képviselői klub megalakulása ellen, esetleg támogatni fogja-e őket valaki.
Pellegrini szerinte logikus, ha például a Smer-SD nem fogja támogatni őket, mert konkurenciát lát bennük. Beszélt arról is, hogy vannak jelek, amelyek szerint a koalíciós pártok részéről sem várhatnak támogatást. Közölte, ez nem fogja befolyásolni ellenzéki munkájukat minőségét. Szerdán arról is tájékoztatott, hogy bejelenti, milyen további lépéseket tervez parlamenti alelnöki tisztségével kapcsolatban. A posztra a választás után a Smer-SD jogosult.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!