A belügyminiszter reagált Jozef Šimko, Rimaszombat polgármesterének kijelentéseire

2020. október 27., 14:40
ma7 | TASR

Ha a városi rendőrség nem teszi meg, akkor majd az állami fogja ellenőrizni az előírások betartását Rimaszombatban – tette közzé a közösségi hálón Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter.

Roman Mikulec
Fotó: TASR

Ezzel Jozef Šimko polgármester bejelentésére reagált, mely szerint a városi rendőrség nem fog bírságot kiszabni azokra, akik kimennek a temetőbe.

„Bár ezt mindannyian szeretnénk, de a temetőlátogatás nem szerepel azok között a kivételek között, amire nem vonatkozik a kijárási korlátozás. Éppen azért, hogy a legveszélyeztetettebb csoportot védjük, nehogy az életükkel fizessenek azért, hogy kimennek hozzátartozóik sírjához. A törvények mindenkire vonatkoznak. A városi rendőrségre és önre is” - írta Mikulec Šimkónak.

Šimko a bejegyzést eredetileg Igor Matovič (OĽANO) kormányfőnek címezte, és arra hivatkozott, hogy Magyarországon 15-20 ezer néző volt egy focimeccsen, és néhány centiméterre álltak egymástól az emberek.

POZDRAVUJEM, PÁN ŠIMKO Touto cestou by som chcel pozdraviť pána primátora Rimavskej Soboty Jozefa Šimka, ktorý je...

Posted by Roman Mikulec - minister vnútra SR on Monday, October 26, 2020

„Ön pedig, Matovič úr, nem engedi ki a mi állampolgárainkat a helyi temetőbe, hogy virágot tegyenek a sírokra” - írta Rimaszombat polgármestere.

Mikulec szerint Šimko az iskolapéldája annak, mekkora veszélyt jelenthetnek egy ember zavaros nézetei a többiekre.

„Még sajnálatosabb, hogy a rimaszombatiaknak olyan polgármesterük van, aki megengedi magának, hogy megsértse a kormány által hozott rendeleteket és ezzel még nyíltan dicsekszik is a világhálón” - tette hozzá Mikulec.

A rimaszombati polgármester nem enged

Šimko kedden megköszönte a belügyminiszter üdvözletét és ismételten hangsúlyozta, hogy amíg ő lesz Rimaszombat polgármestere, addig a városi rendőrség nem fog büntetéseket osztani a temetőlátogatásért.

„Az a véleményem, hogy ha lakosaink, az időseket is beleértve látogathatják a különböző bevásárlóközpontokat (Kaufland, Lidl, Tesco), ahol zárt térben úgy össze vannak préselve, mint a heringek, akkor látogathatják a hozzátartozóik sírját is a szabadban” – tett pontot a vita végére Jozef Šimko.