2021. november 4., 11:04

A belügyminiszter pártközi egyeztetést kezdeményezne a választási rendszer megváltoztatásáról

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszternek még novemberben kezdeményeznie kellene egy pártok közötti egyeztetést a választási rendszer megváltoztatásáról. A koalíciós OĽANO és a Sme rodina nem látja szükségesnek a választókerületek megváltozását, inkább más fontos reformokra összpontosítanának. A Za ľudí szeretné megváltoztatni a rendszert, az SaS is támogatja a változtatást bizonyos feltételekkel.

Illegális fegyverleadás
Fotó: TASR
Roman Mikulec belügyminiszter

A belügyminiszter, egy előzetesen lefektetett terv alapján, novemberben munkaértekezletre hívja össze a politikai pártok képviselőit, amelynek témája a választási rendszer esetleges változása lesz - közölte a tárca sajtóosztálya a TASR-nek.

Az OĽANO, amely Mikulecet jelölte a belügyminiszteri posztra, azt mondja, támogatja a szakmai vitát ebben a témában.

A koalíció azonban ma más időszerűbb reformok előmozdítására fog összpontosítani, amelyek célja Szlovákia alapvető modernizálása és előremozdítása

– tette hozzá Peter Dojčan, a mozgalom médiacsapatának tagja.

A Sme rodina is a nagyobb problémákról beszél, amelyekkel foglalkozni kell.

Jelenleg egyáltalán nem ez a nap témája, mert itt sokkal nagyobb kihívásokkal nézünk szembe, amelyekkel jelenleg foglalkoznunk kell. Ilyenek például az energiaárak, a bírósági térkép és az egészségügyi reform

 – közölte a sajtóosztályuk.

A Za ľudí évek óta bírálja az egykörzetes választási rendszert. Tökéletlennek tartják, mivel a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában egyenetlen a régiók képviselete. Alexandra Pivková (Za ľudí) képviselő úgy véli, hogy

a választási rendszert meg kell változtatni, hogy a polgárok közvetlenül a régiójukból választhassák meg képviselőiket a szlovák parlamentbe.

Az SaS szerint a parlamenti választások egykörzetes rendszerének több előnye van, mint hátránya.

megválasztott képviselők regionális legitimitásának növelése érdekében azonban készek vagyunk megvitatni a preferenciaszavazatok súlyának megváltoztatását, valamint a választási rendszer egyéb kiigazításait

- nyilatkozta Martin Klus, külügyi államttkár.

A parlamenten kívüli KDH a múlt héten nyolc választókerületet javasolt a parlamenti választásokra a mostani egy helyett.

A KDH azzal érvelt, hogy az országos képviselők csaknem egyharmada pozsonyi, a kormány gyakran komoly döntések kapcsán kerüli meg a régiókat.

A változtatást a Szlovákiai Városok és Községek Szövetsége (ZMOS) is kéri. Petíciót indítanának, hogy a szlovákiai parlamenti választások egyetlen választókerületét váltsák fel több választókerületre.

A jelenlegi kormány programnyilatkozatában kinyilvánította, hogy támogatja elemző szakértői megbeszélés elindítását a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa választási rendszerének kiigazításáról és a választókerületek változásáról.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!