lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. november 23., 15:57

A belügyminiszter leváltását tárgyalja a parlament, az ellenzék szerint Eštoknak semmi keresnivalója a posztján

Több mint harminc képviselő jelezte írásban, hogy felszólal a Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter leváltásáról szóló parlamenti vitában, köztük a párt képviselői klubjának hét tagja. Néhány miniszter is jelezte felszólalási szándékát.

Parlament
Fotó: TASR

A belügyi tárca vezetőjének visszahívására vonatkozó javaslatot Michal Šimečka (PS), a parlament alelnöke terjesztette be, a kormány álláspontját Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök képviseli. Megszólalt belügyminiszter is.

A házszabály szerint az írásban bejelentkezett képviselők a parlamenti frakciójuk nevében 30 percet beszélhetnek, a többi írásban jelentkező 20 percet.

A képviselők kétperces hozzászólásokban reagálhatnak. Bármikor szót kérhetnek a kormány tagjai, a házelnök, és a parlament alelnökei. A kormányfő és a házelnök időkorlát nélkül beszélhet, a többiek legfeljebb 20 percet.

A kormány valamelyik tagjával szembeni bizalmatlansági indítvány megvitatása során a kormánytagok időkorlát nélkül beszélhetnek

- áll a parlament házszabályában.

A vitába még szóban is bejelentkezhetnek a képviselők.

Šimečka: Törvénysértő miniszternek semmi keresnivalója a posztján

Semmi keresnivalója a belügyminiszteri poszton olyan embernek, akiről független bíróság mondta ki, hogy törvényt sértett, ő pedig ezt követően megfenyegette a bíróságot – jelentette ki Matúš Šutaj Eštokkal (Hlas-SD) kapcsolatban Michal Šimečka, a PS elnöke a belügyminiszter leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülés kezdetén.

Két független bírósági döntés is kimondja, hogy a belügyminiszter jogsértő módon állított félre két rendőrségi tisztségviselőt, Kiššt és Mašint. A miniszter jól tudta, hogy mindkettejüknek védett bejelentői státusza van, ezért a Bejelentővédelmi Hivatalhoz kell fordulnia beleegyezésért

– jelentette ki Šimečka.

Szerinte Šutaj Eštok tudatosan sértett törvényt több alkalommal is, emellett amatőr módon és arrogánsan irányítja a minisztériumot. Hozzátette,

minden miniszternek joga van személycseréket végrehajtani, de Šutaj Eštok ezt teljesen szakmaiatlanul, az előírásokat megsértve, és az elemi tisztességet mellőzve hajtja végre.

Úgy véli, a belügyminiszter csak a „bosszú eszköze” a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség olyan nyomozóival szemben, akik a Smer-SD kormányainak botrányait vizsgálták, és a feladata Robert Fico (Smer-SD) kormányfő kiszolgálása.

Szlovákiát olyan embereknek kell irányítaniuk, akik értenek ahhoz, amit csinálnak, az emberekért dolgoznak, nem pedig az urukat szolgálják ki

– zárta Šimečka.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.