2023. január 17., 17:32

A belga ügyészség nem emel vádat az őrizetbe vétele után elhunyt szlovák állampolgár ügyében érintett rendőrök ellen

A belga ügyészség úgy döntött, hogy nem emel vádat azok ellen a rendőrök ellen, akik érintettek voltak az őrizetbe vétele után nem sokkal elhunyt Josef Chovanec szlovák állampolgár őrizetbe vételében és fogva tartásában - írta kedden a The BrusselsTimes című napilap.

törvény jog bíróság ügyvéd
Fotó: unsplash.com

Jozef Chovanec, aki munkája miatt gyakran utazott Belgium és Szlovákia között, 2018. február 23-án szeretett volna Belgiumból a hazájába repülni, ám zavart viselkedése miatt a charleroi-i repülőtéren a rendőrök őrizetbe vették. Chovanec a zárkában is zavartan viselkedett, a falhoz verte a fejét, mire a rendőrök több mint negyedórán át térdeltek a hátán. A férfi ekkor elájult, majd kórházba szállítása után három nappal elhunyt.

Éles bírálatokat váltott ki, hogy a zárkájában készült egyik videófelvétel szerint a rendőri intézkedés közben egy belga rendőrnő nevetve náci karlendítést utánzott.

Az ügyészség most ismertetett álláspontja az, hogy a férfit őrizetbe vevő rendőrök nem voltak felelősek Chovanec haláláért. A bírósági szakértői jelentés szerint Chovanec a saját maga által okozott sérülésekbe halt bele, miután a fejét a falhoz verte. A férfi hozzátartozói és az általuk felkért szakértők - köztük egy neves belga igazságügyi orvosszakértő, Wim Van De Voorde - azonban ezt vitatják, és úgy vélik, hogy Chovanec halálát fulladás okozta.

A The Brussels Times szerint a vizsgálóbírónak kell döntenie, hogy az ügyben lefolytatnak-e további vizsgálatot.

A szlovák kormányzat korábban azzal vádolta a belga hatóságokat, hogy megpróbálták az ügyet eltussolni, és 2020 szeptemberében teljes körű és gyorsított eljárás lefolytatására szólította fel Belgiumot, továbbá arra kérte az Európai Bizottságot is, hogy ítélje el a brutális rendőri fellépést. A belga bel- és igazságügyi miniszterek 2021-es döntése alapján a hatóságok jelentős pénzbüntetést szabtak ki André Desenfants belga szövetségi rendőrfőnökre, az ország bűnüldöző hatóságainak második legmagasabb rangú vezetőjére, büntetését később két hónapos fizetéscsökkentésre mérsékelték.

Szlovákia további nyomozati lépéseket javasol

Szlovákia azt javasolja, hogy a belga hatóságok folytassanak további vizsgálatokat Jozef Chovanec halála ügyében, tájékoztatott a hírre a szlovák külügyminisztérium kommunikációs osztálya. A minisztérium szerint nem véglegesek a belga ügyészség azon következtetései, hogy senki ellen nem javasolnak büntetőeljárást.

Szlovákia belga jogi képviselője kérelmet nyújtott be a nyomozás további intézkedéseire. A kérelmet a nyomozás bírája bírálja el”

– jelentették ki hozzátéve, hogy kedvezőtlen döntés esetén fellebbezést lehet benyújtani.

„Szlovákia nyomatékosan követeli az ügy alapos kivizsgálását és az esetleges felelősségre vonást” – hangsúlyozta a külügyminisztérium hozzátéve, hogy továbbra is intenzíven érintett az ügyben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.