2021. március 18., 15:40

Egyelőre nem lehet tudni, mikortól választhatjuk meg a vakcinákat. A 60-70 év közöttieket továbbra is az AstraZenecával oltják

Eduard Heger megbízott egészségügyi miniszter és Veronika Remišová digitalizációért felelős tárcavezető a "Várószoba" alkalmazás első tapasztalatait összegezte csütörtökön.

Fotó: TASR

Eduard Heger sikernek nevezte, hogy elindult a "Várószoba" alkalmazás, ami "teljes erővel működik". 

Nem a gyorsaság számít, hanem az életkor a regisztráció esetében. Az oltásra várakozók sms-ben, illetve e-mailben kapnak értesítést az időpontról

- emelte ki Heger.

A Váróterem alkalmazásra több mint 126 ezer ember regisztrált az első 24 órában, az első oltási értesítéseket már elküldték.

471 ezer ember kapta meg az első oltást, 226 ezren már az emlékeztető oltást is megkapták

- hangsúlyozta a megbízott egészségügyi miniszter.

Veronika Remišová ígéretet tett arra, hogy a jövőben, ha egy országos elektronikus rendszert indítanak el, előtte minőségellenőrzést végeznek, hogy elkerüljék az előző hetekhez hasonló fennakadásokat.

Továbbra is az AstraZenecával oltják a 60-70 év közötti korosztályt

A 60-70 év közöttieket továbbra is az AstraZenecával, a 70 év felettieket a Pfizer vakcinával oltják

- hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Heger igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy mindenkinek megbízható vakcinát adnak be. Hozzátette, nem bizonyosodott be, hogy az AstraZeneca vakcinája súlyos tüneteket okozna.

Újságírói kérdések: 

Egyelőre nem tudni, mikortól lehet megválasztani a vakcinát, amivel beoltanak.

Ha valaki nem szeretné magát beoltatni az AstraZeneca vakcinájával, várnia kell arra, hogy a Pfizer oltóanyagát újabb korosztályok számára is elérhetővé tegyék. Ez legkorábban már márciusban is elérhető lehet.

Fennakadások? Azt ígérik, fejlesztik a Várószoba alkalmazást

Az első napon tapasztalt fennakadásokra reagálva azt ígérik, a tapasztalatok alapján folyamatosan fejleszteni fogják a Várószoba alkalmazást, elérhetővé teszik a regisztrációt külföldről is.

A második negyedévben kezdenek oltani a Johnson & Johnson egydózisú vakcinájával. Szlovákia ebből az oltóanyagból 1,4 millió darabot rendelt.

150 ezer embert tudnak beoltani hetenként a jelenlegi kapacitásokat kihasználva.

Egyelőre nem tudnak pontos választ adni, mennyit kell várniuk az oltásra azoknak, akiknek sikerült regisztrálni a Várószobában.

Heger a komfortérzetre hivatkozott, ami az alkalmazás előnye.

Mi történik azokkal, akik lemondják az időpontot? A sor végére kerülnek, ha például elfogadhatatlan számukra a távoli oltópont? Új időpontot kapnak, és az életkor alapján besorolják őket - hangzott a válasz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.