2021. április 19., 12:17

A 40 éves Naď a Pfizer-vakcinát kapta, holott az AstraZeneca járt volna neki: így részesítik előnyben a politikusokat

Amíg az átlagemberek hetek óta oltási időpontokra várakoznak, addig több politikus már régen megkapta a koronavírus elleni védőoltást. A kormány tagjai nemcsak az időpontok esetében élveznek elsőbbséget, hanem a vakcina típusát is megválaszthatják.

Fotó: TASR

Nagy port kavart Jaroslav Naď védelmi miniszter (OĽaNO) vasárnapi elszólása, amikor a Markíza televízió Na telo műsorában kijelentette, már megkapta a koronavírus elleni védőoltást.

Mivel jelenleg erős bizonytalanságot kelt a lakosok körében az AstraZeneca oltóanyag, így a politikusoktól gyakran megkérdezik, beoltatnák-e magukat AstraZenecával. Amikor Jaroslav Naď vasárnap megkapta ezt a kérdést, azt válaszolta, hogy ez már nem lehetséges, ugyanis már beoltották a Pfizer-vakcina első adagjával.

Jelenleg Szlovákiában nem lehet kiválasztani, milyen típusú vakcinával olthatjuk be magunkat. Mindezt az adott személy kora dönti el. Jaroslav Naď 40 éves, így a szabályok szerint az AstraZenecával kellett volna beoltani, mint minden más hasonló korú szlovákiai polgárt. A védelmi miniszter azonban a Pfizer/BioNTech vakcinát kapta meg, amellyel jelenleg a 60 és idősebb korosztályt oltják.

Naď még a tavalyi év végén kapta el a koronavírust. Úgy nyilatkozott, hogy esetében a betegség komolyabb lefolyású volt. Amikor szervezetében csökkent a vírus ellen termelt antitestek száma, csatlakozott azon parlamenti kollégái közé, akik már megkapták a koronavírus elleni védőoltást.

seliga
Fotó:  Robert Hüttner/Pravda
A mindössze 30 éves Juraj Šeliga (Za ľudí) az elsők között kapta meg a koronavírus elleni Pfizer-oltóanyagot még tavaly decemberben.

Jelenleg azonban olyan szabályok vannak érvényben Szlovákiában, hogy ha valakit egészségügyi okokból nem lehet beoltani az AstraZeneca-vakcinával, nem tud más védőoltásra sem bejelentkezni. A korosztály ugyanis alapvető kritérium, ennek alapján osztják a vakcinákat.

A politikusok esetében azonban úgy tűnik, ez a szabály nem érvényes, ők megkaphatják a Pfizer-vakcinát is. Mindezt annak ellenére, hogy az idős korcsoportból még mindig csak nagyon kevesen vannak beoltva Szlovákiában.

„A köztársasági elnököt, a nemzeti tanács vezetőségét, valamint a kormány minden tagját ugyanazzal a vakcinával oltották be (Pfizer – szerk.megj.). Miután a védelmi miniszter szervezetében a vírus ellen termelt antitestek száma a minimális szint alá kezdett csökkenni, hajlandóságot mutatott a védőoltás felé. Ez követően megkapta az oltás időpontját anélkül, hogy bármiféle módon befolyásolta volna a vakcina típusát” – nyilatkozta a Markízának Martina Kovaľ Kakaščíková szóvivő.

Eközben a védőoltás terén az unió más nyugati tagállamaiban éppen az idős lakosokat és az egészségügyben dolgozókat részesítették előnyben. Példaként említsük meg, hogy a 66 éves Angela Merkel német kancellár csak múlt héten lett beoltva, mivel ragaszkodott hozzá, hogy akkor kapja meg az oltást, amikor korcsoportja sorra kerül. Merkel emellett az AstraZeneca vakcinával lett beoltva, ami a korcsoportja szerint jár neki. A Jaroslav Naďal szinte egyidős, 43 éves Emmanuel Macron francia elnök pedig még egyáltalán nincs beoltva.

Nem Naď az egyedüli, akivel kivételeztek

Az egészségügyi minisztérium korábbi határozata értelmében a parlamenti képviselők a kritikus infrastruktúrába lettek besorolva, így a védőoltás terén elsőbbséget élveznek. Most úgy tűnik, arra is jogosultak, hogy a védőoltás típusát is megválasszák. A koronavírus elleni oltóanyagból azonban még mindig nagyon kevés van Szlovákiában, és az átlagembereknek heteket kell várakozniuk az oltásra.

caputova
Fotó:  prezident.sk
Zuzana Čaputovát az elsők között oltották be még tavaly decemberben a Pfizer-vakcinával. Eközben a 66 éves Angela Merkel csak múlthéten lett beoltva. 

A nyilvánosság éles kritikával illette, hogy Szlovákiában fiatal parlamenti képviselők élveznek elsőbbséget az idősebb és veszélyeztetettebb korcsoporttal szemben olyan időszakban, amikor az ország vakcinahiánnyal küzd.

Amikor tavaly december végén behozták az oltóanyagok első adagjait Szlovákiában (összesen 9750 adag Pfizer-vakcinát), nagy port kavart, hogy az egészségügyben dolgozók mellett fiatal politikusokat és parlamenti képviselőket oltottak be.

Különös felháborodást keltett amikor a mindössze 30 éves Juraj Šeliga (Za ľudí) az elsők között kapta meg a koronavírus elleni Pfizer-oltóanyagot, holott korát számítva erre egyáltalán nem lett volna jogosult. A parlament fiatal alelnöke akkoriban azzal védekezett, hogy csak példával akart szolgálni másoknak, és propagálni a védőoltás fontosságát. Decemberben lett beoltva a 47 éves Zuzana Čaputová köztársasági elnök is, szintén a Pfizer-vakcinával. Esetében ugyancsak az volt indok, hogy csak pozitív példával akart szolgálni.

December végén több más parlamenti képviselő és kormánytag is be lett oltva, köztük Grendel Gábor (OĽaNO), Marek Krajčí (OĽaNO), Mária Kolíková (Za ľudí), Branislav Gröhling (SaS), Milan Krajniak (Sme rodina), Ján Budaj (OĽaNO), Andrej Doležal (Sme rodina) és Natália Milanová (OĽaNO).

Szintén akkoriban lett beoltva Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős alelnöke, avagy Lucia Ďuriš Nicholsonová EP-képviselő is. Éppen Nicholsonová esete kavart nagy port, mivel jelenleg semmilyen módon sincs befolyással a kormányban zajló eseményekre, mégis elsőbbséget élvezhetett.

nicholsonová
Fotó:  Lucia Ď. Nicholsonová Facebook
Lucia Ďuriš Nicholsonová esete nagy port kavart, EP-képviselőként ugyanis nem befolyásolja a kormányban zajló eseményeket, az oltásnál mégis elsőbbséget élvezet.

Többen azt is kifogásolták, hogy ha tényleg a védőoltás fontosságára szerették volna felhívni a figyelmet Szlovákiában, miért nem választottak a művészvilágból is híres személyiségeket, nem csak politikusokat.

2021 március elején több kormánytag ismét igénybe vette a védőoltás lehetőségét. Többek között az 55 éves Boris Kollár (Sme rodina) lett ekkor beoltva, ami szintén felháborodást keltett. Kollár, kollégáihoz hasonlóan, szintén a Pfizer-vakcinát kapta meg. Mindezt abban az időszakban, amikor a vele egyidős pedagógusokat az AstraZenacával oltották.

A politikus azzal védekezett, hogy nem ő választotta a vakcinát, csak elfogadta, amit kapott. Egyben kijelentette, hogy akár a Sputnikkal is beoltatná magát, ha már lehetőség lenne rá. Szintén ekkor lett beoltva a mindössze 29 éves Vladimíra Marcinková (Za ľudí) parlamenti képviselő, aki a korcsoportja szerint az AstraZenacát kapta.

Az önkormányzatokkal ellentétben a parlament nem tud online ülésezni, és mivel a parlamentnek határozatképesnek kell lennie, így a kritikai infrastruktúrába soroltak be minket”

– mondta ezzel kapcsolatban Jana Žitňanská (Za ľudí). Március elején a védőoltás lehetőséget mindenki megkapta a parlamentbe, ugyanakkor nem tudni pontosan hányan vették igénybe.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.