2020. szeptember 25., 16:09

A 2021-es népszámláson két nemzetiséget is megjelölhetnek a polgárok. Elindult az elektronikus próbaverzió

Vasárnapig a nemzeti kisebbségek tagjai is kipróbálhatják az individuális elektronikus népszámlálás próbaverzióját.

népszámlálás
Fotó: TASR

Erre Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos hívta fel a figyelmet a közösségi hálón.

„A nemzetiségek szempontjából a népszámlálás kulcsfontosságú” – emelte ki.

Bukovszky elmondása szerint

az alkalmazás több nyelven is elérhető, az elektronikus űrlap kitölthető magyar, roma, ruszin, ukrán, német, angol és francia nyelven is.

A kitöltésre szeptember 27-ig van lehetőség az alábbi weboldalon.

„A tervek szerint október közepén indul a gyakorlati kérdésekről tájékoztató kampány az egyes nemzeti kisebbségek nyelvén” – fűzte hozzá a kormánymegbízott.

A 2021-es népszámlálás során az állampolgárok egy második nemzetiséget is feltüntethetnek majd. Bukovszky abban bízik, hogy ennek a változtatásnak köszönhetően pontosabb adatokat fognak szerezni a nemzeti kisebbségekről.

A 2021-es népszámlálás integrált formában valósul meg. A lakosok önállóan fogják kitölteni a népszámlálási űrlapokat egy elektronikus alkalmazás segítségével. 

A tervek szerint minden községben létre fognak hozni egy kapcsolattartó pontot, ahol azok is kitölthetik majd az űrlapot, akik nem rendelkeznek az ehhez szükséges berendezéssel. A művelet 20 percnél nem tart tovább. Az elektronikus űrlap tartalmazni fogja azokat az adatokat, amelyek hozzáférhetőek a már meglévő adminisztratív nyilvántartásokban. Ezáltal kisebb lesz az adminisztratív teher és pontosabb adatok fognak rendelkezésre állni.

A népszámlálás keretében 2021. február 15. és március 31. között fogják gyűjteni az adatokat. A lakásszámlálás keretében az adatgyűjtés már 2020. június 1-jén kezdődött és 2021. február 12-ig fog tartani.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.