2020. március 31., 18:40

6037-en kérték a hazatelepítésüket, több mint felük már Szlovákiában

6037 szlovák állampolgár hazatelepítési kérvényét regisztrálta a külügyminisztérium. Az állam segítségével eddig 3349-en tértek vissza külföldről Szlovákiába – tájékoztatott a keddi kormányülés előtt Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár.

Martin Klus
Martin Klus.
Fotó: TASR

Elmondta, amióta közzétették, hogy közeledik a hazatelepítési kérvények elfogadásának határideje (április 2., éjfél), további 500 kérvény érkezett. „Arra számítunk, hogy további kérvények érkeznek - mondta. Még egy repülőgép érkezik másik kontinensről, és újabb Európán belüli járatok indulnak. „Főleg azokból az országokból, ahonnan a légitársaságok járataival vagy autóbusszal nehéz hazajutni" – tette hozzá Klus.

A hazatelepülést a külügyminisztérium koordinálja, a külföldi partnerekkel együttműködve. Egy járat több országból is szállíthat utasokat. Klus értékelte a Csehországgal és Magyarországgal való együttműködést is. „Például a cseh partnerrel közösen koordináljuk az állampolgárok hazatelepítését Indiából és Indonéziából. A magyar partner ígéretet tett, hogy segít az Amerikában, a Kanadában vagy az Izlandon rekedt emberek hazaszállításban” - tette hozzá Klus.

Még azután is előfordulhatnak olyan esetek, amikor az állam segíteni fogja a külföldön rekedtek hazajutását, miután lejár a kérvények beadásának határideje. „Minden egyes esetet megvizsgálunk, nem akarjuk ugyanis, hogy a hazatelepítésből ingázás legyen" – hangsúlyozta az államtitkár.

Klus elmondta, az eddigi kérvényezők között volt olyan is, aki végül meggondolta magát. „Például hétfőn (március 30.), amikor Írországból, Dublinból szerveztük a hazatelepítést" - magyarázta. A jelenlegi helyzetben előfordulhat, hogy nem érkezik meg az utas a repülőtérre. „Olyan eset is volt, hogy az utasnak láza volt, ezért nem szállhatott fel a repülőgépre" - tette hozzá.

Hogy mennyit kell fizetni a hazaszállításért, az attól függ, hányan utaznak a repülőgépen. Klus elmondta, a minisztérium mindent megtesz, hogy csökkentse az árat, azáltal is, hogy Szlovákiából azokba az országokba szállít utasokat, ahonnan szlovák állampolgárokat utaztat haza.

„Írországba szállítottunk így utasokat, pénteken pedig, amikor Oslóba repülünk, néhány norvég állampolgárt fogunk szállítani" - közölte.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.