2022. január 19., 15:06

2020-ban történt a legkevesebb öngyilkosság az elmúlt 10 év távlatában

2020-ban volt a legalacsonyabb az öngyilkosságok száma Szlovákiában, az elmúlt évtizedben. A legtöbb öngyilkosság a fiatalok körében történt. A pszichiátriai szakrendeléseken egyre nő a 15 és 19 év közötti páciensek száma.

Képünk illusztráció.
Fotó: pixabay.com

Nő a szamárköhögésben szenvedők és a HIV-fertőzöttek száma is - derül ki a lakosság egészségi állapotáról szóló jelentésből, amellyel szerdán foglalkozott a kormány.

A legtöbb öngyilkosságot a 15 és 19 év közötti fiatalok körében regisztrálták. Az öngyilkosok között több volt a férfi, mint a nő. 2016 és 2020 között csökkenő tendenciát mutatott az öngyilkossági kísérletek száma.

A minisztérium megállapítása szerint az elmúlt évtizedekben elmozdulás történt a mentális zavarok kezelésében, ami segíti a betegek társadalmi beilleszkedését, visszatérésüket a normális életbe.

A pszichiátriai betegek száma - különösen az idősebb korosztályban - továbbra is csökken.

A 75 év feletti korcsoportjában volt a legmagasabb azok száma, akik életükben először fordultak szakemberhez pszichiátriai betegséggel. Ezután következik a 45 és 59 év közötti korcsoport és a 15 és 19 év közötti fiatalok.

2011 óta a legjelentősebb növekedést – 36 százalék - a 15-19 évesek körében tapasztaltuk. A 75 évnél idősebbek körében 12 százalékkal nőtt az újonnan diagnosztizált betegek száma"

 - áll a jelentésben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.