lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2021. október 24., 12:44

2015 óta eddig mindössze 17 magyar kapta vissza szlovák állampolgárságát

2015 február elseje óta a hatályos kivétel értelmében visszaigényelhető a szlovák állampolgárság azok számára, akik a Fico-féle állampolgársági törvény miatt elvesztették azt. 

Állampolgárság
Illusztráció
Fotó: Archívum

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint október 21-ig mindössze 1217 ember igényelte vissza állampolgárságát, közülük pedig 1146-an vissza is kapták azt. Nagy részük, nem meglepő, cseh-szlovák kettős állampolgár lett (391-en), de sok brit (212), német (173) és amerikai (107) állampolgár is újra szlovák útlevélhez juthatott. 

Magyar állampolgár viszont alig van, mindössze 17 olyan ember van, aki a kivétel segítségével visszakaphatta az elvett szlovák állampolgárságot.

A szlovák állampolgárságot azok kaphatják vissza, akik megfelelő "személyes indokokra" hivatkozva írásban igénylik azt a belügyminisztériumnál. Ennek feltétele, hogy az illető állandó lakhelyet jelentsen be az idegenrendészetnél. Ha a parlament második olvasatban is elfogadja a kettős állampolgársági törvény módosítását, a kivétel annyiban változik majd, hogy ezentúl nem kell majd a belügyminisztérium által meghatározott különleges kivételnek megfelelniük, azaz nem kell, hogy bejelentett állandó lakhelyük legyen Szlovákiában (is).

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.