2021. február 10., 16:33
Frissítve: 07:22

14 napos kötelező karantén vár hétfőtől azokra, akik átlépik a szlovák határt

Marek Krajčí egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a mai kormányülésen kinyitotta az új vírus mutációk terjedésének kérdését, mivel nézete szerint, ezek szinte kinyomták a régi koronavírust. Ezzel kapcsolatban biztonsági intézkedéseket javasolt a határokon. Hétfőtől, mindenki, aki Szlovákia területére érkezik, 14 napos kötelező karanténba kell vonulnia.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter
Fotó: TASR
Hétfőtől, mindenkinek, aki Szlovákia területére érkezik, 14 napos kötelező karanténba kell vonulnia!

A határra érkezőknek egy „e-hranica” nyomtatványt kell kitöltenie, ami után rögtön karanténba kell vonulnia, vagy haza, vagy felkínálnak neki más államilag fenntartott karanténhelyet.

Leghamarabb a karantén nyolcadik napján rendelik be a karanténba kerülő személyeket PCR-tesztre. Amennyiben a teszteredménye ekkor negatív lesz, elhagyhatja a karantént.

Ez azt is jelenti, hogy semmilyen esetben sem ajánlják az utazást.

A napi ingázókra, akik dolgozni, tanulni járnak, kivételek vonatkoznak majd. Az ingázóknak hét napnál nem régebbi negatív teszttel kell rendelkezniük, illetve valamilyen igazolással, ami miatt ingáznak.

A pontos feltételeket pénteken fogják közzétenni, azt is, milyen kivételek vonatkoznak az ingázókra. Várhatóan a kivételek hasonlóak lesznek az eddig megszokottakhoz.

Ezzel, egyben le szeretnének minden utazót is tesztelni.

Az intézkedés február végéig lesz érvényben.

Kérdésre Krajčí elmondta, hogy az eddigi határellenőrzések kérdése szintén felmerült a kormányülésen, amire a belügyminiszter azt mondta, hogy jelenleg is folynak. Azt viszont kiemelte, hogy hétfőtől szigorú határellenőrzés várható.

A hatérellenőrzések szigorításának okaként a dél-afrikai mutáció terjedésének megakadályozását jelölte meg.

Az e-karantén applikáció

Richard Sulík (SaS) miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter kapta feladatul, hogy gondoskodjon az elektronikus karantén bevezetéséről.

Ezt a szerdai kormányülés után jelentette ki Veronika Remišová (Za ľudí) befektetésekért, regionális fejlesztésekért és digitalizálásért felelős miniszter, aki egyben kilátásba helyezte, hogy kész segítséget nyújtani a gazdasági tárcának.

Korábban az egészségügyi minisztérium, pontosabban az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) feladata volt az e-karantén biztosítása.

Remišová elmondása szerint nagyon szívesen segítenek előkészíteni az e-karantént. Ehhez rendelkezésükre áll minden szükséges IT eszköz, és van elég programozójuk is, vagyis az alkalmazás technikai oldalával boldogulnak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy együtt kell működni az NCZI-vel is, mert az ő tárcája nem férhet hozzá az állampolgárok egészségi állapotáról szóló érzékeny adatokhoz.

Az NCZI és a műszaki alkalmazás összekötésére feltétlenül szükség lesz

– húzta alá.


Remišová beszélt a cseh mintára készített, ún. e-védőmaszk (e-rúško) alkalmazásról is.

Ez egy nyomkövető alkalmazás, amely jelez a felhasználónak, ha egy pozitív személlyel kerül kapcsolatba

– fejtette ki a miniszter asszony, hozzátéve, hogy az applikációt egy kassai (Košice) állami cég fejlesztette ki. Remišová szerint az eszköz készen áll a használatra, és a tesztek alapján minden mobiltelefonnal kompatibilis.


Az e-karantén alkalmazás, amelyet az első hullám idején fejlesztettek ki a beruházásokért, regionális fejlesztésekért és digitalizálásért felelős minisztérium védnöksége alatt, Remišová elmondása szerint nem volt kielégítő. Nem zárta ki, hogy ezt fogják tökéletesíteni.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen Sulík kapta ezt a feladatot, Remišová azt válaszolta, hogy

a gazdasági miniszter nyitotta meg a témát, így aztán „ajándékba kapta” a megvalósítását.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.