2020. március 9., 18:54
Frissítve: 02:26

14 napig betiltottak mindennemű kulturális és sportrendezvényt az országban

Hétre emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Szlovákiában – jelentette be a válságstáb hétfői ülése után Peter Pellegrini (Smer-SD) leköszönő miniszterelnök.

Fotó: TASR

Pellegrini megerősítette, hogy amíg a stáb ülésezett, két újabb esetet jelentettek. Egyet Turócszentmártonból és egyet Kassáról.

A kormányfő bejelentette,

keddtől (március 10.) 14 napos karanténba kell vonulniuk azoknak, akik Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából vagy Iránból térnek vissza Szlovákiába, és ez a velük egy háztartásban élőkre is vonatkozik.

Keddtől ellenőrzést tartanak minden határátkelőn a koronavírus miatt. Denisa Saková belügyminiszter (Smer-SD) bejelentette, hogy kedden reggel 6 órától a tájékoztató kampányt kiterjesztik a rajkai, a felsőnémeti (Vyšné Nemecké), a jókúti (Kúty), a drétomai (Driemota) és a trencsénmakói (Makov) határátkelőre is.

Pellegrini azt is bejelentette,

14 napig tilos mindennemű kulturális és sportrendezvény az országban, függetlenül attól, hogy ki a rendezvény szervezője.

A körzeti orvosok egyenesen a Szociális Biztosítónak küldik majd a betegszabadságot igazoló papírokat, hogy a minimálisra csökkentség a további fertőzések veszélyét. A repülőtereken érvényben maradnak az eddig bevezetett intézkedések. 

Saková tájékoztatása szerint fokozatosan az összes egészségügyi intézményt ellátják szájmaszkokkal.

Meg akarjuk állítani vagy lassítani a vírus terjedését, de egyelőre nem rendeljük el az összes iskola bezárást, mivel csak külföldről behozott fertőzéseket észleltünk. Egyelőre nem jelenthetjük ki, hogy rohamosan terjedne a fertőzés azok között, akik nem jártak külföldön”

- magyarázta Pellegrini. 

Hozzátette, hogy az iskolák és az óvodák bezárása problémákat okozna a munkaadóknak, mivel a szülők kénytelenek lennének otthon maradni a gyerekekkel.

A válságstáb intézkedése szerint a rendelkezések alól kivételt képeznek azok a teherfuvarozók, akik az említett négy országon áthaladnak. A korlátozás akkor sem érvényes rájuk, ha az érintett országokban kirakják vagy felrakják az árut. Ugyanakkor FFP2 vagy FFP3 típusú egészségvédelmi maszkot kell használniuk, és nem léphetnek közvetlen kapcsolatba az alkalmazottakkal. A járműben gumikesztyűnek és antibakteriális kézfertőtlenítő gélnek is lennie kell. Ezenkívül nem kell karanténba menniük a pácienseket szállító mentőegységek tagjainak sem, és a pilóták is kivételt képeznek. Ez utóbbiak csak a repülés előkészítésekor hagyhatják el a repülőgép fedélzetét. Amennyiben az említett személyeknél felmerül a fertőzés gyanúja, azonnal kapcsolatba kell lépniük az orvosukkal.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.