2020. február 5., 07:40

13. havi nyugdíjat ígér a Smer-SD

2020 végéig meg kell kapniuk a 13. havi nyugdíjat az arra jogosultaknak. A juttatás összege a jelenlegi átlagnyugdíj összegének felel meg, azaz 460 euró. Akik korkedvezménnyel vonultak nyugdíjba, 433 eurót kapnak. Ezt ígéri az Smer-SD, és kijelentette, ha része lesz az új kormánynak, akkor ez az intézkedés lesz a párt egyik feltétele ahhoz, hogy tagja legyen a kormánykoalíciónak. A más típusú nyugdíjra jogosultak is megkapnák a tizenharmadik nyugdíjat, ez váltaná fel a karácsonyi hozzájárulást.

euro, pénz
Fotó: Pixabay

„2020 decemberében fizetik ki a 13. nyugdíjat” – jelentette ki kedden Robert Fico, a Smer-SD elnöke.

Akik korkedvezménnyel mentek nyugdíjba, 433 euróra jogosultak. Az átlagos árvasági ellátás 138, az átlagos özvegyi nyugdíj 263 és 208 euró. A fogyatékkal élők, ha 100%-os a rokkantság, átlagosan havi 379 eurót kapnak, ha a rokkantság 70%-os, 209 eurót. „Ezek az átlagos összegek, ennyit kapnak decemberben 13. nyugdíjként az arra jogosultak” - tette hozzá Fico.

A 13. nyugdíj 581 millió eurót tesz ki összesen.

Ezt az összeget ki lehet gazdálkodni, és méltányos, helyes döntés a nyugdíjasokra nézve”

– mondja Fico.

Jan Richter munkaügyi miniszter (Smer-SD) hozzátette, hogy 250 ezer nyugdíjast érint az intézkedést.

Ha elkezdjük kifizetni a 13. nyugdíjat, a karácsonyi juttatást eltöröljük”

– mondta Richter. Hozzátette, a párt a 13. családi pótlékot is szeretné bevezetni, de jelenleg a nyugdíjasokra összpontosít.

„Azt akarjuk, hogy objektív és méltányos legyen a nyugdíj összege. Ezért minden kategóriát és átlagot figyelembe vettünk” – tette hozzá Richter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.