2022. március 14., 12:47

1200 NATO-katona erősíti első körben Szlovákia védelmét

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter a parlament védelmi és biztonsági bizottságának hétfői ülésén bejelentette, hogy első körben mintegy 1200 NATO-katona érkezik Szlovákiába.

Jönnek mások is már
Jaroslav Naď honvédelmi miniszter
Fotó: TASR

A törvényhozásban azonban 2100 katona jelenlétéről dönt majd, miután a további tárgyalások során ilyen megállapodás születik az Észak-atlanti Szerződés Szervezetével folytatott egyeztetés során.

Ezeket a katonákat főleg a lesti, a nagykemencei katonai körzetben vagy az Erdőháton fogják állomásoztatni.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Oroszország agressziója most még elsősorban a menekülők egyre növekvő számában érinti Szlovákiát, de felhívta a figyelmet, hogy elképzelhető a szlovák határhoz közeli Ungvár repülőtere ellen indítandó orosz légicsapás is, ami már fokozott felkészülést igényel.

Emlékeztetett rá, hogy előretolt NATO-alakulatokra más Ukrajnával határos NATO-tag országok is bejelentették az igényüket, viszont úgy fogalmazott, hogy Szlovákiát egyelőre nem fenyegeti közvetlen támadás veszélye.

Az ide érkező NATO-alakulatok Csehországból, Németországból és Hollandiából jönnek. Északi szomszédunk lesz a nemzetközi harci alakulatok keretországa Szlovákiában. A német és a holland katonák a szlovák légtér védelmét biztosító Patriot-rendszert irányítják majd. Ezek előreláthatóan néhány héten belül hadba állíthatók lesznek.

Az Amerikai Egyesült Államok előreláthatóan a Sentinel radarrendszerrel járul hozzá a védelemhez. Nem kizárt, hogy egyéb műszaki berendezéseket, például drónokat is bevethetnek.

A nemzetközi alakulatokban a cseh, a német és a holland katonák mellett lengyel, szlovén és amerikai egységek is lesznek. Erről a szlovák kormány már a múlt héten döntést hozott, a javaslatot a héten a törvényhozás elé viszik, ahol várhatóan a képviselők többsége rábólint majd.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.