Haják Szabó Mária

2019. szeptember 15., 19:35

Krokodilkönnyek az esőerdőkért

Különadót vetnének ki az olcsó repülőjegyekre, hogy ne röpködjön boldog-boldogtalan Európában, mert a repülés súlyosan károsítja a környezetet. Egy másik javaslat szerint azokat a nőket kellene jutalmazni, akik nem vállalnak gyereket, mert a csecsemőknek hatalmas az ökológiai lábnyomuk. Brazíliát meg kell fegyelmezni, mert nem védi az Amazonas-medence esőerdőit, ha pedig hajlandó lenne rá, anyagilag kompenzálni kellene. Csak néhány az elmúlt hetek felbuzdulásaiból, amelyek célja ugyanaz: az éghajlatváltozás megállítása, vagy legalább a lefékezése.

Felbuzdulások ezek csupán, nem átgondolt javaslatok, amelyek valóban hatással lennének a klíma védelmére. Még Macron francia elnök burkolt fenyegetésének őszinteségében is komoly okunk van kételkedni, hiszen neki – érthető módon – elsősorban a francia gazdák érdekeit kell néznie. Miről is van szó tulajdonképpen? Az elnök azt mondta, bojkottálni fogja az Európai Unió és a Dél-amerikai Közös Piac közötti szabadkereskedelmi egyezményt, amely a maga nemében a világ egyik legnagyobb, a kereskedelmi forgalom látványos bővülésével járó vámmentességet jelentené.

A brazil kollégának szóló francia üzenet úgy szólt, hogy ha Bolsonaro elnök nem fékezi meg az esőerdők pusztulását, nem írja alá a szabadkereskedelmi egyezményt.

Amelyre egyébként mindkét oldalon, pontosabban Brazíliában, Argentínában, illetve Németországban ugrásra készen állnak. A vámmentesség azt jelentené, hogy dőlne hozzánk a dél-amerikai marhahús, csirke, szója, sütni való banán, manióka meg mangó, Európa, pontosabban Németország meg ezrével szállíthatná a világ másik felére az autókat. Mindenki jól járna! Vagy mégsem?

Az esőerdőkért hangoztatott francia féltésben azért igencsak benne van a francia mezőgazdaság iránti aggodalom. Joggal, hiszen sok tekintetben a francia gazdák versenytársaként lépnének fel a dél-amerikaiak.

Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a szabadkereskedelmi egyezmény meggyorsíthatja az esőerdők pusztulását.

Az exportelehetőségek növekedését a brazilok milliói akarják majd kihasználni, tegyük hozzá, szintén joggal, hiszen az egyezmény végeredményben a közjót, az életszínvonal növekedését kell hogy szolgálja. Ám a több termeléshez több terület is kell, így nagy valószínűséggel sok ezer hektáron lobbannak majd fel a lángok, hogy a brazil gazdák újabb és újabb területeket vonjanak be a művelésbe. Hacsak nem állít a brazil elnök minden egyes négyzetméterre egy katonát, ami nem valószínű.

A másik dolog a dél-amerikai húsáruk minősége. Sokan emlékeznek még a fertőzött, hónapokig utazó több tonna brazil csirkehúsra, amit aztán a menzákon „hasznosítottak”. Nem beszélve arról, hogy – bár mi, közép-európaiak büszkén megtiltottuk a génmanipulált növények termesztését – génkezelt szójával etetett állatok húsát esszük majd Dél-Amerikából.

Arról meg ne is beszéljünk – pedig erről kellene elsősorban beszélni –, hogy vajon a világ másik feléről érkező steaknek mekkora lesz az ökológiai lábnyoma?

Megjelent a Magyar7 hetilap 2019/37. számában.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. október 18., péntek

Túlélhető egy Híddal kötendő paktum?

A Híd óhaja már túlteljesült azzal, hogy az összefogás alapja az MKP-Híd paktum lehet!

Kolek Zsolt 2019. október 17., csütörtök

Elidegenített államnyelv: miért politikai kérdés a nyelvoktatás?

A felvidéki, ha kapaszkodót keres, jól teszi, ha felismeri, hogy polgárnak lenni errefelé azonosulást jelent az anyanyelvvel.

Agárdy Gábor 2019. október 17., csütörtök

A javíthatóság és tartósság előmozdítása

A józan ész azt mondja: pl. egy háztartási készülék megbízhatóságának olyannak kellene lennie, hogy 8-10 évig működhessen (minimális hibaszám mellett) és a javíthatóság biztosítva legyen.

Száraz Dénes 2019. október 14., hétfő

Akár a parlamentet is elérheti a Tetris-kihívás

Jól mutatna a drónfelvételen a három muskétás szorosan egymás mellett heverve, Danko, Fico és Bugár.

Száraz Dénes 2019. október 13., vasárnap

Célba ért az összefogás?

Tíz év után első alkalommal lehet olyan választási kampányunk, amelyben nem támadja magyar a magyart.

Kövesdi Károly 2019. október 12., szombat

Énekelni szabad

Isten tudja, talán az életkor teszi, talán ez az őszi borongós hangulat, de szinte hallani vélem az akkori bakák énekét, ahogy masíroznak a Dolomitokból a tiroli hegyeken keresztül hazafelé.

Pomichal Krisztián 2019. október 11., péntek

Stockholm-szindróma

Pedig olyan jól indult minden. Tavaly júniusban a szingapúri randevún még kedélyesen cseverésztek, „jó barátomnak” és „nagy vezetőnek” szólították egymást, egy gyönyörű barátság virágba borulásának lehettünk tanúi.

Száraz Dénes 2019. október 10., csütörtök

Meddig ér valamit a Híd?

Amíg össze nem omlik. És mikor omlik össze? Amikor nem kerül be a parlamentbe, mert négy százalék körül produkált a parlamenti választáson.

Hajtman Gábor 2019. október 10., csütörtök

Társadalmi szerződés a szlovákiai magyar választókkal

A nagyobb szlovák pártok majdhogynem készen állnak a rajtra, a lényeges kérdések nagyjából eldőltek, csupán csiszolni kell rajtuk és elkezdőthet a kampányidőszak. A szlovákiai magyar térfélen azonban egy kicsit más a helyzet.

Molnár Judit 2019. október 09., szerda

Körtánc

A helyzet kusza, a szándékok különbözőek, de a felelősség közös.

Vélemény
Száraz Dénes: Túlélhető egy Híddal kötendő paktum?

A Híd óhaja már túlteljesült azzal, hogy az összefogás alapja az MKP-Híd paktum lehet!

Kolek Zsolt: Elidegenített államnyelv: miért politikai kérdés a nyelvoktatás?

A felvidéki, ha kapaszkodót keres, jól teszi, ha felismeri, hogy polgárnak lenni errefelé azonosulást jelent ...

Agárdy Gábor: A javíthatóság és tartósság előmozdítása

A józan ész azt mondja: pl. egy háztartási készülék megbízhatóságának olyannak ...