Pomichal Krisztián

2019. szeptember 15., 11:10

Eutanázia, ha akarod, ha nem!

Orvosi, filozófiai, morális, bioetikai, meg még vagy ezerféle isteni és emberi szempont alapján is elképesztően aggályos történet végére került pont a minap. A hágai kerültei bíróság felmentette egy helyi idősek otthonának orvosát, aki még 2016-ban eutanizálta egyik betegét, annak kifejezett kérése és tiltakozása ellenére.

Első olvasatra ez egy szimpla gyilkosságnak tűnik, teljesen zárójelbe téve a fenti, kissé patetikus moralizálást. Nagyon olcsó megoldás Nyugat-Európa túlhajtott liberalizmusát okolni az ilyesmikért, de az, hogy az alábbi hihetetlen történet egyáltalán megeshet, sokat elárul a féktelen elvszabadság áldásos hatásairól.

A sztori bizony nem kicsit összetett. A halálakor 74 éves páciens ugyanis még évekkel korábban aláírt egy nyilatkozatot, melyben ő maga kérte, ha szellemileg teljes demenciába süllyedne, végezzék el rajta a végzetes beavatkozást.

Ezt a rendkívül haladó holland jogrendszer minden további nélkül lehetővé teszi, már 16 (!!!) éves kortól.

A probléma ott kezdődik, hogy a beteg, függetlenül attól, szellemi józanságának birtokában volt-e vagy sem, közvetlenül a halála előtt kifejezetten elutasította a beavatkozást.

Ennek ellenére orvosa, a hozzátartozók támogatása mellett, előbb egy kávéjába kevert nyugtatóval szedálta, majd, miután a rokonok lefogták az idős asszonyt, egy méreginjekcióval „megölte” a beteget. Az idézőjelek talán, vérmérséklettől függően, nyugodtan el is hagyhatóak.

A szerdai döntésével a hágai bíróság jogi precedenst teremtett. Az eutanázia 2002-es legalizálása óta kevesebb mint két tucat esetben végeztek el demenciában szenvedő betegeken eutanáziát Hollandiában, éppen azért, mert sem tudományos, sem jogi szempontból nem könnyű megítélni, mikor indokolható a beavatkozás. Az egyéb mentális betegségben szenvedőkkel szemben már nem ilyen „engedékenyek”, csak 2017-ben 83 emberen végeztek el eutanáziát, írja a National Review.

A világon mindössze öt országban engedélyezett jelenleg a „kellemes halál”, Hollandián kívül pedig csak a szomszédban, Belgiumban hajtható végre mentálisan beteg embereken.

Az orvos jogi képviselői azzal védekeztek, a beteg nyilatkozatában maga követelte, ha szellemileg túlságosan leépülne, végezzék el a beavatkozást. Az egész rendszer tarthatatlanságának ékes példája, hogy az asszony korábban azt kérte, csak akkor segítsék át a másvilágra, ha majd „úgy látja jónak”.

Egy szakbizottság vizsgálatai alapján azonban kiderült, a páciens minden alkalommal, amikor megkérdezték, hogy kész-e a beavatkozásra, úgy felelt, „nem olyan rossz a helyzet, még nem”. Az eutanáziát mégis végrehajtották.

A holland eutanáziatörvény központi elemei az ún. 'due care', kellő megfontolás kritériumok, amelyek ugyan kijelölik a beavatkozás törvényi kereteit, de ahogy a fentiekből is látjuk, korántsem résmentesen. Ezen feltételek egyike például kimondja, hogy a betegnek orvosával közösen kell arra a döntésre jutnia, hogy állapotán, a racionalitás talaján maradva, nincs mód javítani, egy másik szerint pedig csak „elviselhetetlen” és a „jövőben biztosan nem javuló” betegség esetében van lehetőség az eutanáziára.

Kérdéses, hogy ezek közül melyik/melyek állt(ak) fent, amikor lefogták az asszonyt, hogy beadják neki a halálos injekciót.

Jellemző apróság, hogy a per során a vád is elismerte, nem a konkrét esetben eljáró orvost szeretnék tulajdonképpen felelősségre vonni, hanem azt akarják elérni, hogy a törvény végre jelölje ki egyértelműen az eutanázia lehetőségeit és határait.

A bíróság a felmentő határozatát többek között azzal indokolta, a beteg mentális állapota miatt orvosának nem volt szüksége arra, hogy kikérje a véleményét. Az idős asszony szellemileg teljesen inkompetens volt, saját tükörképét sem ismerte már fel, írják.

Azt már csak mi tennénk hozzá, hogy ha a „teljes szellemi inkompetenciája” ellenére a beteg képes volt beszélni és világosan közölni, nem akar meghalni, orvosa milyen jogon hagyta ezt figyelmen kívül.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. október 18., péntek

Túlélhető egy Híddal kötendő paktum?

A Híd óhaja már túlteljesült azzal, hogy az összefogás alapja az MKP-Híd paktum lehet!

Kolek Zsolt 2019. október 17., csütörtök

Elidegenített államnyelv: miért politikai kérdés a nyelvoktatás?

A felvidéki, ha kapaszkodót keres, jól teszi, ha felismeri, hogy polgárnak lenni errefelé azonosulást jelent az anyanyelvvel.

Agárdy Gábor 2019. október 17., csütörtök

A javíthatóság és tartósság előmozdítása

A józan ész azt mondja: pl. egy háztartási készülék megbízhatóságának olyannak kellene lennie, hogy 8-10 évig működhessen (minimális hibaszám mellett) és a javíthatóság biztosítva legyen.

Száraz Dénes 2019. október 14., hétfő

Akár a parlamentet is elérheti a Tetris-kihívás

Jól mutatna a drónfelvételen a három muskétás szorosan egymás mellett heverve, Danko, Fico és Bugár.

Száraz Dénes 2019. október 13., vasárnap

Célba ért az összefogás?

Tíz év után első alkalommal lehet olyan választási kampányunk, amelyben nem támadja magyar a magyart.

Kövesdi Károly 2019. október 12., szombat

Énekelni szabad

Isten tudja, talán az életkor teszi, talán ez az őszi borongós hangulat, de szinte hallani vélem az akkori bakák énekét, ahogy masíroznak a Dolomitokból a tiroli hegyeken keresztül hazafelé.

Pomichal Krisztián 2019. október 11., péntek

Stockholm-szindróma

Pedig olyan jól indult minden. Tavaly júniusban a szingapúri randevún még kedélyesen cseverésztek, „jó barátomnak” és „nagy vezetőnek” szólították egymást, egy gyönyörű barátság virágba borulásának lehettünk tanúi.

Száraz Dénes 2019. október 10., csütörtök

Meddig ér valamit a Híd?

Amíg össze nem omlik. És mikor omlik össze? Amikor nem kerül be a parlamentbe, mert négy százalék körül produkált a parlamenti választáson.

Hajtman Gábor 2019. október 10., csütörtök

Társadalmi szerződés a szlovákiai magyar választókkal

A nagyobb szlovák pártok majdhogynem készen állnak a rajtra, a lényeges kérdések nagyjából eldőltek, csupán csiszolni kell rajtuk és elkezdőthet a kampányidőszak. A szlovákiai magyar térfélen azonban egy kicsit más a helyzet.

Molnár Judit 2019. október 09., szerda

Körtánc

A helyzet kusza, a szándékok különbözőek, de a felelősség közös.

Vélemény
Száraz Dénes: Túlélhető egy Híddal kötendő paktum?

A Híd óhaja már túlteljesült azzal, hogy az összefogás alapja az MKP-Híd paktum lehet!

Kolek Zsolt: Elidegenített államnyelv: miért politikai kérdés a nyelvoktatás?

A felvidéki, ha kapaszkodót keres, jól teszi, ha felismeri, hogy polgárnak lenni errefelé azonosulást jelent ...

Agárdy Gábor: A javíthatóság és tartósság előmozdítása

A józan ész azt mondja: pl. egy háztartási készülék megbízhatóságának olyannak ...