Valós gondok és egy képzelt világ

Zsebik Ildikó 2019. augusztus 25., 09:47

Nagy Attila a bodrogközi Nagykövesd polgármestere immár 17 éve. A határ menti településnek valaha közel 1000 lakója volt, ez a szám mára mintegy 200 fővel csökkent, hiszen a fiatalok—munkalehetőség hiányában --rendszerint továbbállnak innen. Ebből adódóan a falu elöregedőben van, egyre több az üres ház, de azon háztartások száma is jelentős, amelyben mindössze egyetlen ember él. A születő gyerekek száma is minimális, hiszen az alsó tagozatos iskolának mindössze 5-6 diákja van, nem ritka az olyan év sem, amikor egyáltalán nincs az iskolának elsőse.

Nagy Attila Fotó: Zsebik Ildikó

A falu nevezetessége egy magaslaton álló várrom, illetve a szomszédságában elhelyezkedő kastély, mely egykor Fischer báró tulajdonában állt. Már 2003-ban elkészült egy tervdokumentáció arról, hogyan szeretnék az épületet rendbe hozni és kihasználni, hiszen 2004-től üresen áll, ám egyelőre nem nyertek rá pénzt. Pedig ha egyszer sikerrel járnak, remek dolgokat lehet kialakítani a kastély két földszinti és öt emeleti termében. Lenne kiállító terem, múzeumi rész, konferenciaterem….

A kastély a várrommal Fotó: Zsebik Ildikó

Sőt a közelében álló várrommal kapcsolatosan is papírra kerültek az elképzelések: egy szabadtéri színpadot terveznek a romok elé, hogy bekapcsolják azt a falu vérkeringésébe. A polgármester úrtól arra is rákérdeztünk, milyen haszna van a falunak abból, hogy közvetlenül a magyar-szlovák határ mentén fekszik.

A várrom tervdokumentációja Fotó: Zsebik Ildikó

Nos, ennek nemcsak előnye, hátránya is akad bőven - állítja. A Nagykövesd-Pácin határátkelőn rendkívül nagy a forgalom, sőt a kamionok sem kímélnek meg bennünket. Igaz, papíron tilos a kamionok számára ezt az átkelőt használni, ám olyan alacsony a büntetés, hogy megéri kockáztatniuk, hiszen ha kerülnének, csak a benzinköltség belekerülne 50 €-ba, és akkor az időmegtakarításról nem is beszéltünk.

Községháza Fotó: Zsebik Ildikó

A 40 tonnás járművek átszáguldásának Nagykövesden megvan a következménye. Repedeznek a lakóházak falai, a tulajdonosok legnagyobb bosszúságára.  Az átutazó magyar, román és lengyel turistának viszont örülünk. Ha bemennek pl. az étterembe vacsorázni, azzal növelik a tulajdonos forgalmát, és jó hírét viszik falunknak is.

-Úgy tudjuk, a polgármester úr nemcsak a való világ problémáit intézi, de egy képzelt világba is szívesen átjár felüdülésképpen.

- Már gyerekként szívesen rajzoltam, festettem. Amikor saját lábra álltam, és a megélhetés érdekében kertészkedéssel, boltalapítással foglalkoztam, kimaradt az alkotásból 7 évem. De a futball is közel állt hozzám, azzal pótoltam. Amikor viszont megbetegedtem, ismét visszatértem a vászonhoz és az ecsethez. Azóta intenzívebben foglalkozom a festéssel. Leginkább a táj és az épületek vonzanak, de hogy mi lesz a napi téma, az a hangulatomtól is függ.

Alkotás közben Fotó: Facebook

Ha tartalmas és eredményes napot tudok magam mögött, akkor képes vagyok éjszakába nyúlóan alkotni, mert kikapcsol, megnyugtat, érzem, hogy minden úgy megy, ahogyan akarom. Mostanában egyre gyakrabban ötvözöm a nonfiguratív festést  a tájképelemmel, a  színek terén pedig  a sötét tónusok fénnyel történő kombinálása jellemzi világomat. Igyekszem természetes, lágy színeket kikeverni. Kedvenc témám a Karcsa és a várrom. Ez utóbbit már szinte minden nézőpontból vászonra vittem.

A táj Fotó: Facebook

Képgalériánk:
Úton Fotó: Facebook

0 HOZZÁSZÓLÁS