Mátyás király udvarában, Nagymegyeren, nagy volt a nyüzsgés - KÉPGALÉRIA

Szabados Kati 2019. május 02., 07:58

A XII. Nagymegyeri Corvin Mátyás Napok programjának április 30-án üde színfoltja volt a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia diákjainak műsora. Az iskola évek óta bekapcsolódik a Mátyás király emlékét felelevenítő városi ünnepségbe, ez idén is így volt. A diákok a jelmezes felvonulást és a koszorúzást követően az iskola udvarán felelevenítették az igazságos király életéhez fűződő legendákat.

A korhű jelmezekbe öltözött fiatalok szituációs játéka előtt a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia igazgatónője, Horváth Erzsébet Corvin Mátyás és Nagymegyer kapcsolatáról beszélt. Elmondta, hogy a megyeriek panaszlevéllel fordultak a trónralépő fiatal királyhoz, mert elégedetlenek voltak az adók és különféle hűbéri juttatások növekedése miatt.

A helyi legenda szerint ezt Mátyás személyesen jött kivizsgálni a városba, és lovát a mai termálfürdő sétányán álló fához kötötte ki. „Az igazságos Mátyás nagymegyeri látogatását történelmi dokumentumokkal nem tudjuk igazolni, az viszont történelmi tény, hogy

Mátyás király 1466. december 15-én Nagymegyer és Izsap településeknek mezővárosi kiváltságot adott.”

– mondta az igazgatónő és hozzátette, hogy az iskolájukban a hagyományőrzés fontos szerepet kap, ennek bizonyítéka a Corvin Mátyás életét bemutató játékuk is. Horváth Erzsébet megköszönte Sörös Angéla tanárnőnek, hogy a III.B diákjaival előkészítették a múltidéző előadást majd meg is kezdődött az időutazás.

A nézők Mátyás és Beatrix tíz héten át tartó lakodalmába kaptak betekintést.

Megtekinthették, miként próbáltak kedveskedni királyuknak az alattvalók. Sörös Angéla tanárnő mesélőként vett részt a szituációs játékban. Szavai szerint „kopogtatott is sok tudós és művészember Mátyás ajtaján, volt közöttük sok furcsa szerzet is. Volt, aki szívből, volt, aki számításból tette a király lába elé ajándékait.”

A Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia diákjai nagy igyekezettel alakították az egyes szerepeket, erről a helyszínen készült fotók tanúskodnak.

Fotó: Szabados Kati
Fotó: Szabados Kati
Fotó: Szabados Kati
Fotó: Szabados Kati
Fotó: Szabados Kati
Fotó: Szabados Kati
Fotó: Szabados Kati
Fotó: Szabados Kati
Fotó: Szabados Kati
Fotó: Szabados Kati
A két udvarhölgy mellett Horváth Erzsébet igazgatónő, Sörös Angéla tanárnő és az udvari bolond. Fotó: Szabados Kati
A fél évszázados tölgyfa, a Mátyásfa Fotó: Szabados Kati
A Mátyásfa alatti táltos fénypad Fotó: Szabados Kati
0 HOZZÁSZÓLÁS