2021. június 30., 10:29

Érsekkéty – Projekt a régió hagyományainak népszerűsítéséért

A lévai járási Érsekkéty és a magyarországi Diósd városának önkormányzata sikeresen pályázott az INTERREG V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjához. A Népművészet elnevezésű projekt nyitórendezvényére 2021 júniusában került sor Érsekkétyen.

kétyi projekt
Médialapozó

A régió hagyományainak népszerűsítésében együttműködő önkormányzatok a projekt megvalósításával növelni szeretnék az emberek közötti határon átnyúló együttműködést, valamint az aktív tapasztalatcserét.

A projektben részt vevő települések vezetősége és lakossága immár három éve találkozik rendszeres időközönként, meghatározott események, rendezvények alkalmával. A rendezvényeink minőségét, tematikáját szeretnénk fejleszteni, alakítani, hogy mind a lakosság, mind az ide látogatók minél nagyobb számban vonzónak találják a programokat. Ezáltal egy következő célt is el tudnánk érni, amely értelmében magas lesz a közös, fenntartható, a programterület jelentős részét lefedő események és rendezvények száma”

– olvasható a projekt leírásában.

A projektterületek – mind a szlovákiai, mind a magyarországi oldalon – olyan régiókban találhatók, amelyek jelentős népművészeti hagyományokkal rendelkeznek.

A projekt nyitórendezvénye után a Néphagyományok felelevenítése – Majális elnevezésű programsorozat is megvalósult; a helyi Napraforgó Néptáncegyüttes mellett a farnadi Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes, az Ifjú Szívek Táncszínház és a diósdi Naprózsafa Hagyományőrző Néptánc Egyesület is fellépett. A tervek szerint megvalósításra kerülne a néptáncok bemutatásának teret adó Nyisd ki rózsám csikorgós kapudat című programsorozat is.

A projekt részeként folyamatossá válna az érsekkétyi és a diósdi fiatalok néptáncoktatása, így a diósdiak is elsajátítanák a Garam-mentére jellemző népi táncfajtákat. A projekt keretei között egy határon átnyúló kórustalálkozót is megvalósítanánk, amelyen belül bemutatkoznának a környező települések csoportjai, kórusai, valamint a diósdi Fidelio kamarakórus is”

– részletezte Érsekkéty polgármestere, Farkas Attila, majd így folytatta:

Kisprojektünkkel régiónk népi hagyományait, a népzenét, a népművészetet, a népszokásokat szeretnénk átörökíteni a fiatal generációk számára; népszerűvé tenni számukra a néphagyományokat, s olyan programokat szeretnénk megvalósítani, amelyek arra ösztönzik őket, hogy kezdjenek el foglalkozni mindezekkel. Tapasztalataink alapján a fiatalok részére is népszerűvé, élményszerűvé lehet tenni a népművészetet, amennyiben az a kor kihívásainak megfelelően van eléjük tálalva.”
A kisprojektben részt vevő partnerek rendszeresen járnak egymás rendezvényeire, s ötleteikkel, tapasztalataikkal folyamatosan segítik egymás munkáját. A személyek közt létezik az élő kapcsolat, közös pályázaton azonban eddig nem vettek részt.

A projekt ötletgazdái hozzájárulnának a régió láthatóbbá és vonzóbbá tételéhez; Érsekkéty pedig az élő kultúra megtestesítőjének, megőrzőjének, éltetőjének és átörökítőjének szerepét vállalná a régióban.

A népi rendezvények célja, hogy egymás népi hagyományait, szokásait, az egymás régiójára jellemző néptáncfajtákat eltanulják a programterületen élők, ezért a rendezvényeken ezeknek a bemutatására is kiemelt figyelmet szentelnénk”

– tette hozzá a polgármester, aki abban bízik, hogy növekedhet a népi táncoktatáshoz, a hagyományok megismeréséhez és ezek bemutatásához kapcsolódó rendezvények száma.

kéty
+1 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.