2019. szeptember 24., 11:19

A kriptovaluták bányászata jelentősen növeli az áramfogyasztást

A kriptovaluták bányászatában 2018-ban akár 18,8 gigawatt villamos energiát is elhasználtak a felhasználók a számítógépein található webes alkalmazásokon keresztül. Ez derül ki a Kaspersky társaság közelmúltbeli kutatásából, amely a kriptovaluta-bányászat nem kívánt gazdasági és környezeti hatásait elemezte. Ez körülbelül 800 tonna CO2-kibocsátásnak felel meg.

kriptovaluta.jpg

Kriptovaluták kinyerése a webböngészőkben, az úgynevezett cryptojacking vagy web miningen keresztül sok felhasználónak olyan veszélyt jelent, amelyről talán tudása sincs. Csak akkor tudatosíthatják, ha ellenőrzik a webhely forráskódját, vagy néhány webes erőforrás megnyitása után regisztrálják a megnövekedett torlódást az eszközükön.

A web mining egy alternatív kriptográfiai bányászati módszer, amely a weboldal látogatóinak eszközeit használja céljának eléréséhez. A weboldal tulajdonosai a látogatóik eszközkapacitását kriptovalutává alakítják át, akkor, amikor a felhasználónak nyitva van az oldala vagy a csak a háttérben fut.

A kriptovaluták ilyen kinyerését általában meglehetősen ártalmatlan tevékenységnek tekintik, mivel ez nem vesz el pénzt a felhasználótól, csak kis mennyiségű áramot fogyaszt. A Kaspersky elemzői azt vizsgálták, hogy ez valóban csupán egy mítosz. Elemezték azokat a megoldásokat, amelyek célja a felhasználók védelme az internetes bányászat ellen. Megállapították, hogy bár az egyes veszteségeket jelentéktelennek lehet tekinteni, a globális hatásuk meglepően ijesztő.   

A számításaik szerint a web böngészőkön keresztüli nem kívánt kriptobányászat során felhasznált energia mennyisége akár 1670 megawattórát (MWh) is elérhette, amíg a weboldal blokkolja a kinyerés megkezdéséért felelős kódot. Ez 2018-ban kb. 800 tonna üvegházhatású gáz (CO2) légkörbe való kibocsátását jelenthette, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) nemzetközi átlaga alapján kiszámítva.

"Számos jogi és technikai kezdeményezés létezik a webbányászat hatásának minimalizálása érdekében, miközben 2019-ben jelentősen csökkent az aktivitás ezen a területen. Ennél is fontosabb, hogy bár ez egy ritka típusú számítógépes fenyegetés, jelentős negatív környezeti lábnyomot hoz létre, ami azt jelenti, hogy az ilyen helyzetek megelőzése nemcsak a kiberbiztonság kérdése, hanem valami, ami közvetett módon segíti a környezet védelmét ”- mondja Miroslav Kořen, a Kaspersky kelet-európai főigazgatója.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.