2023. október 6., 10:54

Még egy hétig látogatható Herman Levente kiállítása a Limes Galériában - KÉPEKKEL

Herman Levente marosvásárhelyi művész munkáival a tavaly bemutatott INTERSZEKCIÓK csoportos kiállításon találkozhatott először a komáromi művészetkedvelő közönség. A művész személyes kötődése is akkor alakult ki térségünkkel, képzőművészként jelen volt a 2022-es MEGER Art nemzetközi művésztelepen is.  

tárlat
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Kovács Csonga Anikó

2023. szeptemberében nyílt meg első önálló kiállítása Komáromban, VÍZÖZÖN címmel, ahol az alkotó egyedülálló módon mutattatta be a közel 25 darab festményét a Katonatemplom hajójában.  A felállított installáció lényege a szakrális tér részleges visszaállítása és az épület eredeti rendeltetésének a felidézése. Célja nem a blaszfémia, hanem a mai világ hithez való hozzáállásának a mimizálása, a kereszténységtől-hittől való eltávolodás illusztrálása.

A bibliai motívumokkal erősen átszőtt alkotások mellett a szocialista Románia történésmentes hétköznapjainak hangulatát idézi fel a kissé „fátyolos”, szürkés, olykor borongós hangvételű műveken.

Mindezt életünk legegyszerűbb és olykor legbanálisabb hétköznapi tárgyainak realista megfestésével.  A műveken látható életképek a „művész saját emlékeinek labirintusa, a szocialista Románia társadalmi kontextusának erős érzelmi töltetével. A mindennapi élet tárgyai, a városi tájak és a téli erdők nosztalgikus történeteket suttognak, amelyek a művész legbensőségesebb álmainak és emlékeinek ködös atmoszférájába repítenek bennünket.” – hangzik el a megnyitón.

Azonban Herman Levente installációja közel sem merül ki a realista ábrázolásban. MÓZES első könyvét, az Özönvíz kezdetének történetét idézi meg a Katonatemplom terében – hajójában.

A földön a keresztformát kiadó installáció, ami egymáshoz rögzített, zömében nagy méretű festményekből áll, lényegében egy keresztutat, egy válaszútat ábrázol. A földi életünk évszakos változásának a körforgását ábrázolja, a folyamatos megtisztulást, újjászületést. Ahogy az Úr mondja Noénak: „Menj be egész házad népével a bárkába, mert csak téged látlak igaznak ebben a nemzedékben!”

tárlat
Fotó:  Kovács Csonga Anikó
A megnyitón ennek a bibliai jelenetnek az újra formálásában vettek részt a látogatók. Herman Levente történetében mi magunk lettünk a nép, akik megmenekültek a vízözöntől. Rendhagyó módon a megnyitót az emeleti Dúdor István teremben tartották a kiállítás szervezői. A bárkát, mint szimbólumot újra értelmezte a művész a helyszíni adottságokhoz, és adaptálta a Katonatemplom épületére. Így jelentette a Dúdor terem a víztől távoli biztonságos helyet, a bárka fedélzetét.

„Eltörölt az Isten minden élőt, ami a föld színén volt, embert és állatot, csúszómászót és égi madarat. Mindent eltörölt a földről, csak Nóé maradt meg, és azok, akik vele voltak a bárkában.” 2Pt 3,6 A megnyitó végén a látogatók, vagyis a Noé nemzetségéhez tartozó kiválasztottak, az emeleti erkélyről tekinthették meg az installációt.

A megnyitóbeszéd rendhagyó módon, magyar-angol-spanyol nyelven hangzott el, s bár a komáromi nézőközönség nagy részének ez utóbbi idegenül hangzott, ennek ellenére a hangzatos spanyol nyelv elvarázsolta a hallgatóságot.

Herman Levente 2000-ben grafika szakon végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, Budapesten. Számos önálló és csoportos tárlaton szerepelt alkotásaival. Műveit olyan közgyűjtemények jegyzik, mint a Frissiras Museum (Athén), Magyar Nemzeti Galéria (Budapest), 21c Museum (Louisville).

A kiállítás október 13-ig látogatható kedd-péntek 13-16 óra között.

tárlat
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.