lapajánló
Sodródó magyar szavazók, a 30 ezüst ára és a lélek csillanása
Magyar7 - 17. száma
2019. július 19., 08:41

Még két turnusra jelentkezhetsz!

Dönts gyorsan és gyere! Háromszor hét nap teli alkotással az Ipolyszalkai Tájház kézműves táborába. Időpontok: 2019.  július 21-28, 2019. augusztus 11-18.

szakatajhez-1-bokor.jpg
Galéria
+4 kép a galériában

Dikácz Zsuzsanna tájházvezető és a tájház dolgozói a régi korok vendégszeretetével várnak minden érdeklődőt. 

Hogy mit kínálnak?

Tájházuk különlegessége, hogy nem csak tárgyak vannak kiállítva, hanem bőven akad iskolás és családi program is, ezért kapta meg az élő tájház nevet. A programok között szerepel a Száz évet vissza az időben, vagy a Regionális nevelés, amelyek fontosságát az adja, hogy a gyerekek megtanulják azokat a mesterségeket, amik régen a mindennapi élethez voltak szükségesek, közben pedig finomakat főznek, sütnek, esznek.

A nyári szünetben ennél hosszabb időt is töltenek a tájházban, mivel 2000 óta megrendezett nyári táborok igen népszerűek a körükben.

Idén már csak két időpontra lehet jelentkezni, ahol az ellátás biztosított, és a gyerekek olyan dolgokat tanulnak meg, mint a kosárfonás fűzfavesszőből, kötélverés kenderfonálból, malacpersely készítése agyagból, karkötők fonása makraméfonalból, nemezképek készítése gyapjúból, illetve idén első alkalommal medált is alkottak gyapjúból és medál alapból.

A tábor szervezői ígérik, ezek mellett még további foglalkozásokkal foglalják el a táborozók figyelmét. Megtanítják őket bánni az őstönköly liszttel, megmutatják hogyan kell befőzni lekvárt, eltenni uborkát és azt, ami még éppen az ölünkbe pottyan.

A gyerekeknek biztosított a szállás és a játék, valamint az elengedhetetlen reggeli torna.

„A mi örömünk a tábor szervezésével nem csak az, hogy látjuk a gyerekeket összebarátkozni és hosszú évekig kitartani egymás mellett, hanem az is, hogy a felnövő táborozók visszajönnek hozzánk, maguk lesznek a nevelők a gyerekek mellett és a kézművességeket is ők tanítják” – emelte ki a tájház vezetője hozzátéve, egyik ilyen visszatérő Magyar Veronika, aki már ötödik éve táborozik a szalkai tájházban.

Az első turnus tapasztalatairól Veronika lelkesen mesél. „Éreztem, hogy az idei táborok is fantasztikusak lesznek. Első ízben voltam kézműves mellett még segédnevelő is. Rengeteget nevettünk, játszottunk, beszélgettünk és alkottunk. Minden kézműves a szívének egy részét is beleadta abba, hogy a gyerekekkel alkothasson valami újat, különlegeset. Mindenkin látszott, hogy örömmel kézműveskedik, csodaszép és egyedi alkotások készültek. Egy hétre család lettünk, vasárnap pedig fájó szívvel engedtük el egymást. Ha szeretnéd, hogy gyermeked különleges élmények, emlékek részese legyen, ne habozz! Van még pár napod jelentkezni.”

szakatajhez-1-bokor.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.