lapajánló
Sodródó magyar szavazók, a 30 ezüst ára és a lélek csillanása
Magyar7 - 17. száma
2018. július 15., 10:32

A Mi Vizünkért Polgári Társulás keresi az atrazinszennyezés forrását

A Mi Vizünkért Polgári Társulás mérései alapján a csallóközi ivóvízben még mindig található atrazin, igaz a határérték alatt. (Megjegyezzük, hogy májusban emelték a duplájára a szennyezettségi küszöb értékét.) Az önkéntesek szerint a tiszta víz érdekében meg kellene találni a szennyeződés forrását.

Csallóköz_víz
Galéria
+2 kép a galériában

Ehhez viszont minták és mérések kellenek, ezért kihasználnák az Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) kútjait, amelyekben eddig csupán a víz áramlását vizsgálták. Annamarie Velič, a polgári társulás vezetője szerint egyáltalán nem szükségszerű, hogy a szennyezés forrása ugyanott legyen, ahol a szennyeződést bemérték. Nem tudunk definiálni semmilyen szennyezett területeket, foltokat, csupán szennyeződési pontokról van tudomásunk, mindez azért, mert nagyon kevés helyről vizsgáljuk az ivóvíz minőségét.

A társulás már lefolytatta az első találkozót a Hidrometeorológiai Intézet alkalmazottaival, és augusztusban tovább folytatják a tárgyalásokat, mivel azt szeretnék, hogy az intézet kútjaiból származó származó vízmintákon is mérjék az atrazinszennyezettséget.

Fotó:  A Mi Vizünkért PT

A Mi Vizünkért Polgári Társulásnak van néhány elképzelése, honnan szivároghatott az atrazin az talajvízbe. Tóth Tibor szerint az a gyanújuk, hogy némely lerakat ökológiai biztosítását, likvidálását 2005 és 2007 között nem végezték el tisztességesen, de ezeket az információkat még be kell bizonyítani. Nem lehet kizárni azt sem, hogy az atrazinszennyezés a vereknyei Dimitrovka lerakatából származik, mivel Vereknyén tároltak atrazint, a Dimitrovka vegyi üzem saját gyártásából. A gyártás leállítása után meg kellett volna semmisíteni a vegyszerkészletet. Hova máshova szállították volna, mint Vereknyére az illegális lerakatba.

A Közegészségügyi Hivatal 2017 végén néhány csallóközi községben megtiltotta a vezetékes víz ivóvízként való fogyasztását a vízben található magas atrazinszint miatt, amit később feloldottak.

Csallóköz_víz
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.