lapajánló
Sodródó magyar szavazók, a 30 ezüst ára és a lélek csillanása
Magyar7 - 17. száma
2018. június 19., 19:00

Pelsőcre látogatott az Arany-busz

A pelsőci Dénes György Alapiskolába látogatott június 19-én az Arany-busz, a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása, amely Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a költő életművét mutatja be.

img_5360-jpg
Galéria
+25 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergő

A busz körútja tavaly júliusban indult, az első állomása a Gombaszögi Nyári Táborban volt. Ezt követően magyarországi településekre és a Kárpát-medence legtávolabbi magyarok lakta területeire is ellátogatott. A nagy érdeklődés miatt az idei évben is folytatódik a körút. Az Arany-busz jelenleg épp a Felvidéket járja, június 19-én pedig a pelsőci Dénes György Alapiskola udvarán várta a kíváncsi gyerekeket.

A díjmentesen látogatható mozgó tárlat a 200 évvel ezelőtt született Arany János életművét, életét és költészetét relikvia-másolatok, fényképek és szövegek, hang- és filmfelvételek, interaktív játékok és más digitális eszközök, valamint egyedi installációk segítségével mutatja be. Érdekes már maga a busz külalakja is, hisz azon a Toldi jelenetei láthatók képregény formájában.

Ujvári Nóra, a Petőfi Irodalmi Múzeum kulturális menedzsere, az „Arany János Budapestje” elnevezésű diákutaztatási pályázat irányítója lapunknak elmondta, most kirendelt munkatársként tárlatvezetést is végez az Arany-buszon.

Fotó:  Fábián Gergő

A Petőfi Irodalmi Múzeum „Önarckép álarcokban” című Arany-kiállítása azért jött létre, mert tavaly ünnepeltük Arany János születésének bicentenáriumát. Az évforduló alkalmából egy vándorkiállítást is létrehoztak, amely egy buszon kapott helyet. „Meghirdettünk egy pályázati felhívást, amikor is különböző iskolák a Kárpát-medence egész területéről pályázhattak azért, hogy a diákok megismerhessék Arany Jánost, próbáljuk hozzájuk közelíteni a 200 éve született költőt. Hisz azzal, hogy a nemzeti költő címet adjuk neki, nagyon eltávolodik a mai, interneten felnőtt generációtól. A busz célja, hogy az interaktivitás, számítógépes panelek, játékok által a diákok meg tudjanak ismerkedni, illetve újra tudnak ismerkedni Arany Jánossal” – magyarázta.

Mint Ujvári Nóra rámutatott, sok település, iskola nem tudja a diákokat Budapestre utaztatni, hogy meglátogathassák a Petőfi Irodalmi Múzeumban található Arany János-kiállítást. „Az egy hasonló koncepción alapszik, de az Arany-busz kifejezetten az iskolai tanulást próbálja elősegíteni. Ezért vannak benne életrajzi adatok és a műveihez kapcsolódó adatok. Az a cél, hogy a gyerekekhez közelebb hozzuk a költőt” – fűzte hozzá. Elmondta, hogy az Arany-busz megállóira való jelentkezést már tavaly szeptember végén lezárták, mert nagyon sok futott be. Ezért is folytatja útját a busz a 201. emlékévben, s várhatóan ősz végéig, de lehetséges, hogy tovább is járja majd a Kárpát-medence településeit.

A körút tavaly júliusban indult, az Arany-busz látogatást tett már Szlovákiában, Romániában, Horvátországban és Szerbiában. „Most újra itt vagyunk a Felvidéken, Rimaszombatot és környékét járjuk, a jövő héten pedig Királyhelmecre utazik át az autóbusz” – fejtette ki Ujvári Nóra.

Fotó:  Fábián Gergő
 

Kulik Szilvia, a Dénes György Alapiskola igazgatója lapunknak elmondta, tavaly felvette a kapcsolatot a Petőfi Irodalmi Múzeummal, kérve, hogy Pelsőcre is látogasson el a busz. Ez az idén vált valóra, s talán szerencsés is, hogy a tanév végén érkezett a mozgó tárlat, mert így a diákok több időt tölthetnek el megtekintésével, alaposabban megismerkedhetnek a költővel. Hozzátette, leginkább talán a 7-9. évfolyam tanulói érdeklődhetnek az Arany-busz iránt, mivel a tantervben a 7. évfolyamban szerepel Arany János. „Igaz, hogy előtte is foglalkozunk a magyar irodalom keretén belül egy-egy versével, de az egész költészete a 7. évfolyamra nyúlik. Ezért is lehet nagyobb érdeklődés a felsőbb osztályokban. Talán ezek a gyerekek már másként néznek Arany Jánosra, mint egy negyedikes vagy ötödikes” – fogalmazott.

Fotó:  Fábián Gergő

Az igazgatónő leszögezte, fontosnak tartja a múzeumlátogatásokat, de mivel Budapest „messze van”, nem gyakran tudnak elmenni kiállításokra. „Nagyon jó ötlet, hogy ők hozzák el a múzeum egy darabját ide, hozzánk” – húzta alá hozzátéve, a jövőben is szívesen látnak az iskolában minden hasonló kezdeményezést.

img_5360-jpg
Galéria
+25 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.