Tizenöt csapat vetélkedett a Katedra Történelemverseny országos döntőjén

ma7 2019. május 07., 19:09

Május 6-án zajlott Dunaszerdahelyen a Katedra Történelemverseny országos döntője. A döntőben azok a csapatok vettek részt, amelyek a levelező fordulókban a legjobb eredményt érték el.

A verseny idén már a 21. évfolyamába lépett. Mint ismert, az ország magyar iskoláinak egyik legsikeresebb levelezős tantárgyversenyét az 1997/1998-as tanévben indította útjára Simon Attila, a Fórum Kisebbségkutató Intézet jelenlegi igazgatója, a Selye János Egyetem Történelem Tanszékének tanszékvezetője.

Az első évad témája a honfoglalás és az Árpád-kori Magyarország története volt. Akkor még 7 fordulón át oldották a feladatokat a tanulók, s 26 iskola 360 diákja kapcsolódott be a versenybe. A versenyt rajta kívül még Földes József és Presinszky Ágnes történelemtanárok szervezték 2004-től 2017-ig töretlen lelkesedéssel. Második éve Angyal László tanár, nyelvész látja el a szervezési feladatokat. 

Négy fordulóban 130 tanuló mérte össze tudását

Az idei évfolyamba 30 iskola 43 csapata kapcsolódott be, ezzel az idén is az egyik legnépszerűbb tantárgyverseny lett a Katedra-versenyek között. A mintegy 130 tanuló négy fordulóban mérhette össze tudását csapataikkal. A verseny idei témája Magyarország az első világháborúban (előzményként a dualizmus korszaka), a forradalmak kora és a trianoni döntés volt, megtartva a folytonosságot az egyes történelmi időszakok között.

A verseny azt a célt volt hivatott maga elé kitűzni, hogy a diákok és a tanárok együttesen tárják fel a választott történelmi korszak eseményeit.

A döntőben a legjobb 15 csapat vett részt, s a következő iskolákat képviselték: Katona Mihály Alapiskola (Búcs, felkészítő: Pelle István), Kováts József MTNYA (Bátorkeszi, felkészítő: Pelle István), Munka Utcai MTNYA (Komárom, felkészítő: Szabó Kinga), Juhász Gyula Alapiskola (Léva, felkészítő: Csáki Zsófia), Nagymagyari MTNYA (Nagymagyar, felkészítő: Bohák Csaba), Tompa Mihály Református Gimnázium (Rimaszombat, felkészítő: Majercsík Mária), Kazinczy Ferenc MTNYA (Tornalja, felkészítő: Kucsera Dóra, Ragályi Emese), Széchenyi István Alapiskola és Óvoda (Felsőszeli, felkészítő: Király Katalin), Zselízi MTNYA (Zselíz, felkészítő: Köteles Péter), Alapiskola, Lakszakállas (felkészítő: Bajcsi Szilvia), Borsos Mihály MTNYA (Nagyfödémes, felkészítő: Vajda Gabriella), II. Rákóczi Ferenc Alapiskola (Gúta, felkészítő: Vass Árpád), József Attila Alapiskola és Óvoda (Vásárút, felkészítő: Tóth Mónika), Corvin Mátyás Alapiskola (Gúta, felkészítő: Bese László), Fegyverneki Ferenc Egyházi Alapiskola (Ipolyság, felkészítő: Bacsa Beáta).

Képgalériánk:

A verseny reggel kilenc órakor vette kezdetét a dunaszerdahelyi Építészeti Szakközépiskolában. A Katedra Alapítvány igazgatója, Hodossy Gyula köszöntötte a résztvevő csapatokat és felkészítő tanáraikat, majd Angyal László, a verseny szervezője szólt a versenyzőkhöz.

A verseny tíz fordulóból állt. Az egyes fordulókban a tanulóknak egy-egy feladatlapot kellett kitölteniük a rendelkezésükre álló időben. A diákok fejtettek keresztrejtvényt, vaktérképpel dolgoztak, képeket ismertek fel, fogalmakat magyaráztak, történelmi totót játszottak stb.

Ezt követően a felkészítő tanárok segítségével közösen megtörtént a feladatlapok javítása, melyek alapján felállt a csapatok végleges sorrendje.

Bátorkeszi csapata nyert Komáromot és Búcsot megelőzve

A legeredményesebb csapatnak a Bátorkesziről érkezett Anarchisták csapata bizonyult a Kováts József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolából, tagjaikkal, Paló Zsolttal, Klenkó Ádámmal és Nátek Pannával. Felkészítő tanáruk Pelle István volt. A második helyen az Észbontók nevű csapat végzett Komáromból a Munka Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolából, melynek tagjai Gergely Zsófia, Schiller Bence és Sipos Bence voltak, felkészítő tanáruk Szabó Kinga volt. A harmadik helyen a búcsi Royalisták nevű formáció végzett, melynek tagjai Szép Bence, Soós Péter és Horváth Kevin voltak.

Képgalériánk:

Külön értékelték a posztereket is, melyeknek témája az osztrák–magyar katonák felszerelése és ruházata volt. A legjobb poszterkészítő csapat a lévai (Juhász Gyula Alapiskola) csapata, az Aranycsapat lett, 2. helyen a bátorkeszi Anarchisták csapat végzett, a dobogó legalsó fokán pedig a lakszakállasi Töritörők csapata. Minden csapat oklevelet és könyvcsomagot kapott.

„A legeredményesebb csapatoknak és felkészítő tanáraiknak szívből gratulálunk! Elismerésre méltó viszont minden egyes csapat hozzáállása, szorgalma is. Külön köszönet illeti azon kollégákat, akik már a verseny elindítása óta állandó résztvevői a döntőknek, s vannak közöttük olyanok is, akik szinte a kezdetektől készítik diákjaikat erre a versenyre. Arra biztatunk minden történelmet kedvelő tanulót, hogy vegyenek részt a Katedra Történelemversenyben jövőre is! Bízom benne, hogy hasonló lelkesedéssel és elszántsággal tudjuk még sokáig együtt írni a verseny sikertörténetét” – írta portálunkhoz eljuttatott értékelőjében Angyal László, a verseny szervezője.

0 HOZZÁSZÓLÁS