HIRDETÉS

Európai tehetségkutató központ lehet Budapest

2011. április 10., 17:52
BUDAPEST. Európai Tehetségközpont létrehozását javasolják Budapesten a tehetséggondozásról szóló, a soros magyar EU-elnökség keretében szombaton záruló nemzetközi konferencia résztvevői. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint a döntés még ebben kormányzati ciklusban megszülethet.

Az oktatási államtitkár a háromnapos programsorozat részeként megrendezett tehetségnapon elmondta: a résztvevők támogatják azt a magyar kezdeményezést, hogy évente megrendezésre kerüljön a tehetségnap, s hogy ez Bartók Béla zeneszerző, zongoraművész és tanár születésnapjához, március 25-hez kapcsolódjon. A résztvevők felhívják az Európai Bizottságot és Európai Parlamentet: tegyen meg mindent annak érdekében, hogy március 25-ét hivatalosan Európai Tehetségnappá nyilvánítsák.

A konferencia résztvevői javasolják azt is, hogy a közös európai tehetségsegítő tevékenység támogatása, összehangolása érdekében Budapesten jöjjön létre egy Európai Tehetségközpont. Hoffmann Rózsa az MTI kérdésére elmondta: a javaslat az Európai Bizottság elé kerül majd, remények szerint a döntés még ebben a kormányzati ciklusban megszülethet.

A programsorozaton elfogadott zárónyilatkozat szerint a tanácskozás résztvevői elismerik Magyarország érdemeit abban, hogy létrehozta az első Tehetségpont-hálózatot, amely szorosan együttműködő, egymás hatásait erősítő szervezetekből áll. Felhívják az unió  tagállamait, tanulmányozzák ezt a kezdeményezést. Fontosnak tartják továbbá azt is, hogy létrejöjjön egy, az egész uniót átfogó nemzetközi tehetségsegítő hálózat, amelynek tagjai szorosan együttműködnek egymással.

A tanácskozás résztvevői megállapodtak abban is, hogy évente egy összeurópai konferencián vitatják meg a tehetségtámogatás aktuális kérdéseit. A következő konferenciát a lengyel kormány meghívása alapján Varsóban tartják, 2012-ben.
Hoffmann Rózsa az uniós elnökség keretében tartott rendezvényről szólva úgy fogalmazott: tehetségünnepet tartottak, amely "nem konfliktusokat gerjesztett ebben a konfliktusoktól sokszor megterhelt világban, hanem összekötött bennünket". A programon több mint 20 országból 350-nél többen vettek részt.

"A tehetség az emberiség legnagyobb kincse, az a tálentum, amit szaporítani kell" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: fontos, hogy egyetlen tehetség, egyetlen ember se kallódjon el. Hozzátette: az adottság, a tehetség mindenkiben ott szunnyad, és elsősorban a család, valamint az iskola, a pedagógus dolga, hogy azt előhívja.

A rendezvénysorozat első két napján nemzetközi konferencián oktatáspolitikusok, tudósok, a gazdasági élet szereplői, szakértők és pedagógusok vitatták meg a tehetségek segítésének jelentőségét, további lehetőségeit. Szombaton a program az Első Európai Tehetségnappal zárult, amelyen szakmai előadások mellett Tehetségvásáron mintegy 150 hazai tehetségpont is bemutatkozott.

A kiosztott háttéranyag szerint a Magyar Géniusz Program keretében több mint 400 tehetségpontban mintegy 20 ezer fiatal tehetség kibontakozását segítik a szakemberek.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS