2019. március 25., 10:23

Jaroslav Paška: Érdemes értelmezni az amerikai segítségnyújtást

Jaroslav Paška képviselő az SNS alelnöke, vasárnapi tévévitában kitért az elmúlt napokban kibontakozott biztonságpolitikai vitára és a NATO szerepére a térségben. Elmondta,  „Szlovákiának a további fejlődéshez biztonsági garanciákra volt szüksége, amit sikerült megvalósítani. Megszűnt a feszültség Magyarországgal, javultak a kapcsolatok a térség többi államaival, kiépült a V4-es együttműködés. Mindezek helyes folyamatok, és a NATO a biztonság garanciája, és új kezdeményezések is vannak, mint a PESCO védelmi együttműködés az EU-ban.

Jaroslav Paška
Fotó: TASR

Jaroslav Paška az USA-val kötendő védelmi szerződés kapcsán elmondta, hogy definiálni kell, mit is jelent a segítség fogalma az amerikaiak részéről. Szerinte

az USA lőszerraktárakat létesítene, először harmincat konyhai (Kuchyňa) katonai gyakorlótér térségében, majd további 15-öt. Építenének üzemanyagraktárakat, illetve meghosszabbítanák a repülőterek felszállópályáját a Hercules teherszállítók számára,

pontosan úgy, ahogy az USA kongresszusa jóváhagyta. Ezt sokan segítségnek nevezik, de ezek az elképzelések nem voltak benne a kormányprogramba. A beruházás egyik feltétele az amerikai katonák itt tartózkodásának a lehetősége, ami már a NATO keretein túlmutató bilaterális kérdés.

A képviselő vélelmezi, hogy az egész kezdeményezés elsősorban az USA számára kedvező, mert különleges jogi státuszt biztosít az itt tartózkodó amerikai katonáknak, ezért az egyezményt a tárgyaló külügyminisztériumnak széles konszenzust kellett volna kialakítania a koalíciós tanácson belül is. Ezen kívül felvetette, hogy az egyezmény alapján az USA olyan jogálláshoz jut, amely már fölébe helyezi a szlovák alkotmánynak. Ilyen egyezmény megkötésére pedig a külügyminisztériumnak nem volt felhatalmazása.

Jaroslav Paška szerint,

az amerikai katonák javasolt jogállása túllép minden határon, és megkérdőjelezi Szlovákia szuverenitását.

A szerződésnek tíz éves felmondási ideje van, ezért azt vazallusi szerződésnek minősítette. Az amerikai katonáknak teljesen más jogállása lesz Szlovákiában, mint a mieinknek őnáluk, ezért nem kiegyensúlyozott, és érdekütközések mutatkoznak az EU biztonsági terveivel is. Példaként felhozta Észtországot, aki ma már sajnálja, hogy Amerikával hasonló szerződést írt alá.

Jaroslav Paška az SNS alelnöke ezzel magyarázta a pártja által vezetett védelmi minisztérium nyilatkozatát, hogy nem kívánnak tovább részt venni a védelmi egyezményről szóló tárgyalásokban. A téma zárásaként azt a kérdést vetette fel,

ha az USA mondjuk Szíriában vagy Irakban önállóan avatkozik be, és a bombázó repülőgépek Malackáról indulnak el, akkor ezt bilaterális szerződés alapján tehetik meg?
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.