Megzavarták az Esterházy emlékünnepséget Kassán

hirek.sk 2011. március 14., 14:15
KASSA. Születésének 110. évfordulóján, március 14-én felavatták Kassán Esterházy János mellszobrát. Ezzel együtt emlékünnepséget tartottak a kelet-szlovákiai városban az egykori szlovákiai magyar politikus tiszteletére.

    Mintegy kéttucatnyi szélsőséges szlovák zászlót lobogtatva, bekiabálással és énekléssel zavarta a megemlékezést. Peter Kalmus kassai képzőművész megpróbálta toalettpapírba csomagolni a mellszobrot, amit a részvevők megakadályoztak.
A kassai Esterházy-mellszobor felállítása ellen a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) ismételten tiltakozott, míg Richard Raši, a város főpolgármestere egyet nem értését fejezte ki.   "Az SNS elnöksége már felszólította a szlovák kormányt és a külügyminisztériumot, hogy határozottan foglaljon állást Magyarország eme provokációjával kapcsolatban, mivel a mi területünkön kerül leleplezésre annak az Esterházynak a mellszobra, aki együttműködött Szlovákia elárulójával, Horthyval, támogatta a bécsi döntést, és jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy Kassa városa Horthy ölébe hulljon" - olvasható Ján Slota pártelnök hétfői nyilatkozatában. Az SNS egyúttal Kassa főpolgármesteréhez fordult, kérvén, "akadályozza meg a fasizmus népszerűsítését", és ne engedje meg a mellszobor elhelyezését "egy szlovák város területén, ahol az áruló és kollaboráns Esterházy a magyarok fasiszta hősét, Horthyt fogadta".
 

VIDEÓ: RENDZAVARÁS AZ EMLÉKÜNNEPSÉGEN

    Richard Raši kijelentette: nem ért egyet azzal, hogy a városban olyan történelmi személyiségeknek állítsanak emléket, akik megosztják a közvéleményt. Kassa intézkedéseket foganatosít annak érdekében, hogy a jövőben ennek elejét vegye.
    A Szlovák Tudományos Akadémia Történeti Intézetének hivatalos állásfoglalása szerint nem felel meg a valóságnak, hogy Esterházy János bosszú áldozatául esett és a háború utáni elítélése törvénytelen volt. "Esterházy, mint kisebbségi politikus az I. Csehszlovák Köztársaság idején tartósan a csehszlovák állam és annak demokratikus berendezkedése szétverésén munkálkodott. E cél érdekében nem csak a budapesti kormánnyal, de a náci németekkel is hírszerzői együttműködést folytatott" - áll a dokumentumban.
 

 VIDEÓ: SZERENCSÉS JÁNOS KONZUL ESTERHÁZYRÓL

    Csehszlovákia majdnem minden börtönében raboskodott, 1957. március 8-án a morvaországi Mírov börtönben halt meg. A börtönparancsnok akkor nem adta ki hamvait a családnak. Néhány éve derült csak ki, hogy az Esterházy hamvait tartalmazó urna egy prágai köztemetőben lett elhantolva jeltelen közös sírban.
    Az 1901-ben magyar apától és lengyel anyától született Esterházy János a felvidéki magyarság szellemi vezetőjeként 1944-ben zsidók, csehek, szlovákok, lengyelek százainak segített a szökésben. Magyarország 1944. márciusi német megszállása ellen memorandumban tiltakozott. A horogkeresztesek rövid időre internálták, a német titkosszolgálat, a Gestapo körözte. A második világháború után a Szovjetunióba hurcolták, majd koholt vádak alapján tíz év kényszermunkára ítélték, és Szibériába vitték. Közben Pozsonyban 1947. szeptember 16-án halálra ítélték. A szovjet hatóságok 1949-ben kiadták a csehszlovák hatóságoknak. Elnöki kegyelemben részesült, halálos ítéletét életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták.
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS