2021. október 15., 12:45

Rudolf Zajac volt miniszter szerint kész katasztrófa az egészségügyi reform

A pravda.sk portál Az igazságról van szó című műsorában Rudolf Zajac volt egészségügyi miniszterrel készített beszélgetést, amely során Zajac úgy fogalmazott, a készülőfélben lévő egészségügyi reform, amely megváltoztatná a kórházak eddigi hálózatát, rossz.

Rudolf Zajac
Fotó: TASR
Amennyiben a parlament ilyen formában elfogadja azt, akkor az csak politikai nyomásra történhet, de minden észszerűséget nélkülözni fog”

– mondta hozzáfűzve, nem lehet egy törvénnyel elrendelni, melyik kórház fog működni, és melyik változik közösségi kórházra.  Az exminiszter óva int az orvosok és ápolók külföldre távozása körüli probléma elodázásától is.

A járvány megmutatta, hogy a szlovák egészségügyi rendszer megbicsaklott a súlyosan beteg emberek terhe alatt. Vannak helyek, ahol a 80 százalékuk meghalt”

– mondta Zajac, aki 2002 és 2006 között volt a második Dzurinda-kormány egészségügyi minisztere. Ez idő alatt jelentős egészségügyi reformok valósultak meg az országban.

Azóta azonban eltelt majdnem húsz év.  Zajac elutasítja a korházak kategorizálást, a Lengvarský miniszter műhelyében készült reformtervezetettel pedig egyáltalán nem ért egyet. Véleménye szerint

az állam szabhat a kórházaknak feltételeket, de nem mehet eközben az alkotmánnyal szembe. Vagyis nem mondhatja meg, mit tehet és mit nem a kórház.

Vagy azt, hogy egy kórház létezni fog, avagy sem.

Ha egy városnak vagy megyének szüksége van a kórházra, de az nem képes megélni abból, amit az egészségbiztosítóktól kap, akkor két lehetőség van: vagy azonosul azzal, hogy a kórház megváltozik, vagy saját pénzéből elkezdi támogatni, mert ott vannak a szavazói és a tervei”

– mondta Zajac hozzáfűzve, az állam azonban nem szólhat bele ebbe, nem veheti át a jogköröket.

Az egészségügyi dolgozók terén kialakult válság kapcsán elmondta, viszonylag sok orvosunk van, de sok kórházban szétszórva. Teljesen gyalázatosnak tartja viszont az ápolók számát, amit a silány fizetésükkel magyaráz. „Senki ne csodálkozzon azon, hogy nem akarnak dolgozni. Ha egy nővér mást csinálna, 30-40 százalékkal jobb fizetést kapna. A nővérek a vállukon hordják az egészségügyet, és ha nem fizetjük meg őket rendesen, elmennek” – fűzte hozzá.

Megosztás
Címkék