2020. április 3., 17:51

A külföldről hazatérő polgárok állami karanténba kerülnek, a rendőrségi jelenlét is segíthet

Mindenki, aki külföldről érkezik haza, Szlovákiába, állami karanténba kerül. Erről a külügyminisztérium államtitkára, Martin Klus tájékoztatott.

Fotó: TASR

Pénteken videókonferenciát is tartottak uniós kollégáival.

Arról is beszámolt, hogy a szlovák külügyi tárca vezetője, Ivan Korčok várhatóan kedden veszi át hivatalát.

Klus elmondta, mindenki, aki individuálisan érkezik haza, állami karanténba kerül. A jövő héten már átállnak erre a rendszerre. „El tudom képzelni, hogy a rendőrségi asszisztencia ebben ezen a téren segítene” – jelentette ki Klus, hozzátéve, hogy a rendőrségnek módjában áll ilyen segítséget nyújtani.

Jövő héten az állam tárgyalásokba kezd a magán szállásadókkal is, mivel az állami létesítmények már betelnek.

A gyakorlatban ez úgy nézne ki, hogy minden órában rendőrségi kíséret indulna a kitippelt központba”

– magyarázta.

Klus beszélt arról is, hogy a hazaszállítás (repatriáció) befejezésének bejelentése óta több mint 2500-ra nőtt a kérelmek száma, ami még nem a végleges szám. A szlovák külügyi képviseletek ugyanis nem győzik kezelni a hazaszállítási kérelmek áradatát.

Eddig összesen 2 892 személyt sikerült hazahozni külföldről.

A hazaszállítás ismételt lehetőségét a diplomáciai tárca nem tartja kizártnak, főleg, ha külföldön is romlik a helyzet. Azért szüntették meg ezt a lehetőséget, mivel sokan visszaéltek vele. A külügyminisztérium a szlovák kormányfő számára egy dokumentumot készített, amelyben összehasonlítják a világ államainak intézkedéseit a koronavírus ellen. Nem tartotta kizártnak, hogy ezt később nyilvánosságra is hozzák.

Az egyik téma, amit az EU-s külügyminiszterekkel megvitatta, az a koronavírusról való félretájékoztatás volt.

Riasztó, hogy az emberek azt gondolják, hogy az EU kevesebbet segít nekünk, mint Oroszország vagy Kína”

– reagált a Dennk N megrendelésére készült Focus felmérésre. Ebből az derül ki, hogy a szlovákiai polgárok éppen Kínát tartják annak az államnak, amelyik a legtöbbet segít a vírus elleni harcban. Kína viszont a legtöbb felszerelést eladja Szlovákiának. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az Oroszországból érkező segítség a nullával egyenlő.

Csak tegnap 5 milliárd eurót hagytak jóvá az európai forrásokból Szlovákia számára. Ez pedig csaknem harmada a Szlovák Köztársaság 2020-as költségvetési bevételeinek. Ha ez semmi, akkor nem tudom, mi többet várhatnánk még”

– tette hozzá Klus.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.