Széleskörű összefogást sürgetnek az oktatási intézményvezetők

hirek.sk 2015. május 06., 18:44
PATFÜRDÕ. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Érsekújvári és Komáromi Területi Választmánya május 5-én és 6-án Patfürdőn tartotta meg az „Intézményvezetők szakmai találkozóját“ a felvidéki magyar tannyelvű alap-és középiskolák igazgatói, illetve igazgatóhelyettesei számára. A továbbképzés egy nyilatkozat elfogadásával zárult.

 


Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) Komáromi Területi Választmányának elnöke és az országos központi iroda vezetője portálunkkal tudatta, hogy a kétnapos szakmai továbbképzésen hat dél-szlovákiai járás 16 iskolájából összesen 21 résztvevő, valamint Kézy Zsuzsanna budapesti előadó, közoktatási szakértő, továbbá Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója és Szőköl István, a Módszertani Pedagógiai Központ igazgatója vett részt.

„Ezt a szakmai találkozót 2007-ben az SZMPSZ Érsekújvári Területi Választmánya a Comenius Pedagógiai Intézettel közösen kezdte el szervezni, öt évvel ezelőtt pedig az SZMPSZ Komáromi Területi Választmánya is csatlakozott a szervezőkhöz. Örvendetes, hogy egyre több régió intézményvezetői tartják fontosnak a részvételüket ezen a továbbképzésen. Hangsúlyoznám: őket erre nem a kreditpont-szerzés ösztönzi, hanem önszántukból, egyedül az ismeretgyarapítás céljából jelentkeztek e rendezvényre, amely idei témája a tanulószervezet“ – magyarázta Fekete Irén.Tájékoztatásából az is kiderült, hogy a kétnapos képzés gyakorlati jellegű, tréningszerű volt, ahol egyaránt alkalom nyílt a tapasztalatcserére, szakmai vitára, gyakorlatok prezentálására, illetve az egymástól való tanulásra.

„A keddi megnyitó után „Mit hallottunk Rozsnyón?“ címmel reflektáltunk a rozsnyói konferencián elhangzottakra, kiemelve a tartalmi csomópontokat. Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatójának vezetésével közösen jegyzeteket is készítettünk. „Hol tartunk mi?“ címmel folytatódott a program, amely során az iskolavezetők elemezték saját intézményük pedagógiai gyakorlatát, megfogalmazták a célrendszert, kiemeltek néhány rövid- vagy középtávú célt. Jobbnál jobb prezentációk és szervezetfejlesztési gyakorlatok bemutatására került sor. A „Mi így csináljuk“ fejezetben innovációkat ismertettek a jelenlevők. „A Módszertani Pedagógiai Központ múltja, jelene és jövője“ címmel Szőköl István igazgató tartott előadást, azután „Tudásmenedzsment, tudásintenzív szervezetek, intelligens szervezetek, tanulószervezetek“ címmel további előadás és konzultáció zajlott, este pedig lehetőség nyílt elbeszélgetni az SZMPSZ elnökségi tagjaival és a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatójával“ – ecsetelte az első napon történteket Fekete Irén.

Majd hozzátette: szerdán „Akkor mi tanulószervezet vagyunk?“ címmel önértékelési gyakorlattal és prezentációk önkéntes bemutatásával folytatódott a program. „Fókuszban a tudásmegosztás“ címmel párokban hálóterv építésre és további prezentációkra került sor. A továbbképzés délutáni záró részében elégedettségi kérdőíveket is kitöltöttek a résztvevők.

Fekete Irén hangsúlyozta, hogy a továbbképzésen megszerzett ismeretek nagyszerűen hasznosíthatók az intézményvezetők pedagógiai munkájában. „A jogszabályi környezet kedvezőtlen változásai ellenére van egy sikerrel kecsegtető út: a minőségfejlesztés-szervezetfejlesztés több szempontból kínál alternatívákat az iskolák számára“ – szögezte le.
 

 

A rendezvény résztvevői a szlovákiai oktatásügyben hozott negatív döntésekre, valamint a felvidéki magyarságra nézve hátrányos intézkedésekre reflektálva egy nyilatkozatot fogadtak el. Ebben leszögezik, hogy a továbbképzésen jelenlévő iskolák igazgatói és igazgatóhelyettesei egyetértenek a széleskörű összefogással, támogatják a politikai pártok és civil szervezetek együttműködését.

Elutasítják az innovatív állami pedagógiai programok (iŠVP) bevezetését, valamint a 245/2008-as törvény minimális osztálylétszámokra vonatkozó pontjait. A nyilatkozat szerint mindkét bevezetendő módosítás ellehetetleníti, kaotikussá és kockázatossá teszi az iskolavezetés számára a tanév sikeres lezárását, illetve a következő tanév zökkenőmentes tervezését. „Kérjük a parlamenti képviselőket, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a több oldalról kritizált, szakmai szempontból elfogadhatatlan módosítások ne érintsenek hátrányosan egyetlen gyermeket sem” – fűzik hozzá.

„Az Intézményvezetők Országos Társulásának támogatásával felszólítjuk a többi régió intézményvezetőit, hogy csatlakozzanak nyilatkozatunkhoz, amely az SZMPSZ honlapján megtalálható. A kinyomtatott nyilatkozatot aláírva juttassák el az SZMPSZ Központi Irodájába 2015. május 20-ig” – áll a dokumentumban.

A nyilatkozat végén a rendezvény résztvevői leszögezik, hogy teljes mértékben támogatják a három magánszemély: Fibi Sándor, Vojtek Katalin, Zacher Filip által megfogalmazott petíciót, illetve a szlovák iskolák vezetői és pedagógusai által kezdeményezett elektronikus petíciót.
0 HOZZÁSZÓLÁS