HIRDETÉS

Nagy Dávid: Embernek maradni

2017. január 02., 14:24
„Hát ember leszel, fiam?” – kérdezte nagyapám az esküvőm előestéjén. „Ember biza” – válaszoltam, bár nekem nem a férfivé-válás örömei jártak fejemben. Generációs különbségek… Embernek lenni és embernek maradni a mai világban nem könnyű feladat. Ez az első gondolat, amely eszembe jut a 2016-os évvel kapcsolatosan.

Az elmúlt esztendő sok örömöt, de megpróbáltatást is hozott számunkra. Európai szinten az egyre fokozódó terrorveszély és bevándorlás jelentett embert próbáló kihívást. Belföldön a választások és a kormányalapítás. Siker és kudarc. Sikerként éltem meg a V4 egységes, józan véleményét a migránskérdésben; kudarc volt viszont az újabb csalódás a politikában, illetve 25 éve hatalmon levő „politikai elitben”. Politikai elit… inkább csak megszokott arcok, akinek egyetlen céljuk, hogy kormányt alakítsanak bárkivel. A felvidéki embernek sajnos csak egy torz példa jutott a demokráciából. Sok év telt el Meèiartól a jelenlegi kormányig, viszont nem sok minden változott (még az arcok sem). A magyar érdekképviseletről nem is beszélve… A rendszerváltás óta a szlovákiai politikum egy nagy csalódás, ami visszatükröződik az emberek kiábrándultságán. Ezt tapasztaltuk a parlamenti választásokon is. A kiábrándultságot és az ebből fakadó extrémizmust fokozta a kialakult kormánykoalíció. Pedig a megoldás egyszerű – vérfrissítés. A fiatal, tiszta és hiteles képviselők generációja adhatja csupán vissza a hitet az embereknek. Szerencsére megindult egyfajta megújulási hullám a politikában és a civil szférában is. Bár bőrömön tapasztalom, hogy kitörni nagyon nehéz; lásd MKP tisztújítás.

Lassan viszont eljön a mi időnk is. Ugyanúgy, mint ahogy eljött a magyar hoki- és fociválogatott ideje is. 2016-ban láttam ugyanis életemben először magyar győzelmet a hoki világbajnokságon és a labdarúgó-válogatottunkat egy világversenyen. Micsoda EB volt, te jó ég! Szalai gólja, közös meccsnézés a Csemadokban, sok-sok gyermek, örömkönnyek, extázis.

Gondolatmenetemet zárva, akarva-akaratlanul Ady szavai járnak a fejemben:

S megint élek, kiáltok másért:
Ember az embertelenségben.

Kívánok mindehhez jó egészséget, de főleg kitartást és hitet az elkövetkezendő esztendőre! Legyen 2017 a felvidéki magyar családok és fiatalok éve!

Nagy Dávid

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Legnézettebb
szerda, 18:48
csütörtök, 20:26