KomApp mobiltelefonos alkalmazás tájékoztat a komáromi rendezvényekről

hirek.sk 2017. január 05., 15:03
KOMÁROM. Az önkéntesekből álló Villa Camarum Polgári Társulás január 5-én a komáromi Médiaházban megtartott sajtótájékoztatón mutatta be a KomApp elnevezésű, magyar és szlovák nyelvű, mobiltelefonos, illetve táblagépes alkalmazását, amely segítségével ezentúl ingyenesen és naprakészen nyújt majd tájékoztatást Észak- és Dél-Komárom kulturális, szabadidős rendezvényeiről. A bemutatón jelen volt Stubendek László, Észak-Komárom polgármestere és egyik helyettese, Keszegh Béla is.

Kiss Réka, a Villa Camarum Polgári Társulás „motorja” az alkalmazás életre hívását azzal indokolta: gyakran tapasztalták, hogy a különféle rendezvényekkel kapcsolatos információk nem jutnak el a célközönséghez. Ezért a többi önkéntessel együtt úgy döntöttek, hogy  közös virtuális felületre gyűjtik össze azok beharangozóit. Teszik ezt az egyik fő célkitűzésükkel összhangban, hogy a Duna két partján fekvő Komárom közti együttműködés szorosabb és eredményesebb legyen.

„Meggyőződésünk, hogy az összefogás, a két város közti együttgondolkodás bővelkedik még tartalékokban. Fontosnak tartjuk, hogy a két város (ami értelmezésünk szerint egy egységes Komáromot tesz ki) kulturális életére, szabadidős programjaira mindig előzetesen felhívjuk az ittélők figyelmét. Úgy gondoljuk, saját eszközeinkkel kell hozzájárulnunk az információáramlás hatékonyabbá tételéhez – ezzel elősegítve azt, hogy a „két Komárom” közti mozgás élénkebbé váljon. A naponta frissülő politika- és fizetett reklámmentes alkalmazást önkéntesek fogják életben tartani és folyamatosan tölteni, frissíteni, tartalmát fejleszteni” – mondta el a média képviselőinek.

A gördülékenyebb információáramlást biztosító KomApp nevű mobiltelefonos alkalmazás az iOS- és az Android-rendszer internetes áruházában ingyenesen vált elérhetővé. A sajtótájékoztató résztvevői helyben kipróbálhatták azt, hogy az információ ezentúl valóban „házhoz jön”  – a műsorajánlók a vonatkozó alapinformációkat tartalmazzák.

A KomApp alkalmazás kezelőfelületét (Impoinfo szolgáltatás) az Adsupra Kft. fejlesztette ki. Az ImpoInfo (www.impoinfo.com) fiatal szlovák start-up informatikai-fejleszt vállalkozás, amelyet 2016-ban alapítottak Kassán. Az általuk létrehozott alkalmazásokat több mint 30 szlovák és cseh település, azok között a Komáromi járásban található Keszegfalva önkormányzata is használja a lakosok tájékoztatására.

Előzőleg Pézman Zoltán, a Villa Camarum Polgári Társulás másik frontembere lépett kapcsolatba Drahoslav Rušèák informatikai fejlesztővel, s rajta kívül Lehocký Milannak, Keszegfalva polgármesterének is köszönetet mondott a szakmai segítségért. Mivel a kassai cég nagyon szimpatikusnak találta a két Komárom együttműködésének  ily´módon történő elmélyítését, teljesen ingyen dolgozta ki a KomApp alkalmazást.  A magyar nyelvű szövegeket Kiss Réka, a szlovák nyelvűeket pedig Pézman Zoltán kezeli.

Az ötletgazdák nem titkolták: az alkalmazás optimalizációja még folyamatban van, ezért a „gyermekbetegségektől” sem mentes, de azokat vélhetően idővel majd kinövi. A szervezők műsorajánlóikat a villa.camarum@gmail.com címre vagy a +421 905 498 911-es mobilszámon juttathatják el, s azok ingyen jelennek majd meg. Az együttműködést megkönnyítené, ha a műsorszevezők plakátjaikon, műsorfüzeteikben és a további reklámfelületeiken feltüntetnék a KomApp alkalmazás létét. Kiss Réka arról is szólt: az ajánlók nyelvének sorrendjéről majd mindig az alapján döntenek, hogy azzal éppen milyen célcsoportot akarnak megszólítani. A tartalomfejlesztők fenntartják a jogot arra, hogy a beérkezett beharangozókat szerkesszék az applikáció műszaki és tartalmi paramétereinek megfelelően. Igény szerint fotókat, Youtube-s és facebookos linkeket is csatolhatnak majd az írott információkhoz, amelyek a közzététel idejének sorrendjében jelennek meg.

A Villa Camarum Polgári Társulás kezdetben saját tagdíjaiból fedezi az alkalmazás fenntartási költségeit. Stubendek László polgármester, a Csemadok Komáromi Alapszervezetének elnöke azonban felajánlotta, hogy ha a letöltések számának növekedésével a költségek is emelkednek, akkor a helyi Csemadok-kasszából szívesen hozzájárul majd azok fedezéséhez.

Megjegyezte: polgármesterként is örvendetesnek tartja az alkalmazás létét, ami jó példaként szolgálhat más települések számára is.

Mivel nem mindenki rendelkezik okostelefonnal vagy táblagéppel, ezért a későbbiekben elkészítik a KomApp facebookos oldalát is, ahol szintén valamennyi műsorajánlót meg akarják jelentetni.

Remélhetőleg ezen újdonság ahhoz is hozzájárul, hogy a szervezők ne azonos időpontra tervezzenek több egyazon célközönséget vonzó programot, hiszen az átfedések gyakran eredményezik azt, hogy az egyidejűleg zajló színvonalas rendezvényeken kevés a résztvevő...

0 HOZZÁSZÓLÁS