A komáromi önkéntesek újabb sikere: a KomáLom Gyerkőcfesztivál

hirek.sk 2015. június 01., 08:30
RÉVKOMÁROM. Jókedvű gyerekekkel és örökifjakkal népesült be vasárnap délután a Klapka tér és a közeli Anglia-park, ahol a Komáromi Önkéntesek Egyesület további közreműködőkkel együtt a nemzetközi gyermeknap alkalmából először rendezte meg a KomáLom Gyerkőcfesztivált.

 

A kézműveskedés, a sport, a mese, a tánc, a zene... kedvelői egyaránt találhattak kedvükre való, élvezetes időtöltést a húsz szabadtéri standon. A Hillcimb Racing Team jóvoltából a gyerkőcök mutatós versenyautókba ülhettek és autóversenyzőkkel beszélgethettek. A folkpódiumon népdalokat énekelhettek és néptáncot rophattak, miközben a Hárompatak zenekar húzta a talpalávalót. Odébb mentő-, rendőr- és tűzoltóautó belsejével, felszereltségével ismerkedhettek.

A Jókai Színház művészeinek köszönhetően sok érdekes mese várt rájuk a Mesevárban. Két szakképzett jógaoktató irányításával nyújtózkodhattak a jógaórán, másutt pedig karaokét énekelhettek. A fényképezdében egy paraván mögé állva huszárrá vagy kisleánnyá változhattak. Játszottak és táncoltak a katolikus plébánia játszószigetén. A Kreatív Kommandó vezényletével zoknibábukat készítettek, melyek majd a Klapka teret díszítik. Az ezermesterműhelyben só-liszt- gyurmázhattak, rajzolhattak, arcot festethettek, ragaszthattak, varrhattak.

Benevezhettek az izgalmas ügyességi játékokra, amelyek során Dobay Beáta tanárnő parancsnoksága alatt a Selye János Egyetem testnevelés tanszéke segédkezett. Ízelítőt kaphattak a Komáromi Spartacus Birkózó Klub legifjabb tehetségeinek a mérkőzéseiből. A Művészbejáróban az És?! Színház interaktív, improvizációs játékaiba kapcsolódhattak be. A Zenesarokban fellépők pedig hangulatfokozó háttérzenét szolgáltattak az egyes foglalkozások résztvevőinek és a pázsitra terített pokrócokon pihenő, nézelődő, piknikkosárból falatozó siserehadnak. Többen egy napra akár polgármesterré is válhattak...
Ráadásként szülőmegőrző is üzemelt, ahol Kocskovics Péter portálunknak elárulta, a megőrzőt a TANDEM nonprofit szervezet üzemelteti, amelynek ő a gyakornoka. "Három standdal működünk. Az első a kvízválasztó, ahol a szülők egy olyan kvízt tölthetnek ki, amely gyermekek kettéválasztott aranyköpéseit tartalmazza, s azokat kell összekötniük. Eközben arra is ösztönözzük őket, hogy emlékezzenek vissza a saját gyermekkorukat, és a szüleiktől gyakran hallott mondatokat meg a saját gyermekeik félremondott szavait vessék papírra, azokat ugyanis később meg szeretnénk jelentetni a médiában. A második az ún. medvetánc-stand, ahol egy kötélen sétálhatnak végig a szülők és a gyermekek. Minél több viccses tárgyat (pl.: plüssállatkákat, szalmakalapot, síszemüveget stb.) aggatnak magukra, annál több pontot kaphatnak. A harmadik stand az önismeretről szól: miközben a gyerkőcök rajzolnak, a szüleik kollázst készíthetnek, s közben a trénereinkkel gyermeknevelési módszereikről beszélgetnek. A családok az elvégzett feladatokért motiváló pontokat kapnak egy füzetecskébe, amelyet megtarthatnak emlékbe“. 

 

Kiss Réka kollégánk, a Komáromi Önkéntesek Egyesületének egyik „mozgatórugója“ elárulta: a rendezvény ugyanabból a megfontolásból született, mint decemberben az általuk szervezett „Mi karácsonyunk“ rendezvény: akkor a karácsonyra, most pedig a gyermeknapra figyelmet felhívó városi műsort hiányolták.

„Tizenhatodik éve élek Komáromban, s azalatt itt csupán a kétszer felállított ugrálóvárak jelentették a városi gyermeknapot. Hiányoltunk valamit... Civil erővel és összefogással mi, huszonöten félévente egy-egy rendezvényt tudunk kitalálni és megvalósítani. Persze, közvetett módon most is közel százan munkálkodtak a rendezvény sikere érdekében“ – mondta el.

Hangsúlyozta: nem szeretné kisajátítani az érdemeket, hiszen a karácsonyi programuk kiértékelése után a többiekkel közös döntésük volt a KomáLom Gyerkőcfesztivál megrendezése. „Mindnyájan bevetettük a személyes kapcsolati tőkénket, megszólítottuk a lehetséges közreműködőket, szereplőket és támogatókat, hogy esetleg csatlakozzanak e kezdeményezésünkhöz. Mindenkinek jeleztük, hogy mivel ez nem egy nyereségorientált rendezvény, ebből senkinek semmiféle haszna nem származik. Egyúttal mindenkit arra kértünk, hogy a rendezvény alatt semmiféle kereskedelmi tevékenységet ne folytasson“.

Az ötletgazda, főszervező elmondta azt is, hogy fontosnak tartják a kapcsolattartást a mindenkori városvezetéssel. Arra is kitért, hogy a városi hivatal támogatása részben megkönnyítette a dolgukat. „Szó nincs arról, hogy valakinek behódoltuk volna. Az viszont természetes, hogy még februárban megkérdeztük Stubendek László polgármester urat, hogy mit szól az ötletünkhöz, s annak megvalósítását mivel tudná támogatni. A városi hivatal terheket vett le a vállunkról: például elintézte az útlezárást, kinyitotta a Tiszti Pavilon alatti illemhelyeket stb. Hazugság lenne azt állítani, hogy a teendőkből a város nem vette ki a részét. Kiemelném a Varga Anna igazgató által irányított városi művelődési központ hozzáállását: segített a plakátozás során, a Tiszti Pavilonból biztosította a villanyáramot stb. Mindezek után mi, civilek pedig húsz standon különféle műsorokkal szórakoztattuk a gyerkőcöket“ – magyarázta.

Kiss Réka azt is elárulta: annak a közreműködését, aki azt kérte, hogy részesülhessen némi szponzori támogatásban, elutasították. Az ugyanis nem lett volna igazságos, hogy egy-két közreműködőnek fizettek volna, a többiek pedig jelképes összeget sem kaptak volna. Ugyanakkor elmondta, a szervezők nem számítottak ilyen sok érdeklődőre. Örvendetesnek tartja, hogy valamennyi programpont iránt folyamatosan mutatkozott érdeklődés, a családok apraja-nagyja élvezte az ottlétet.

Némi változás történt a beharangozott gyermek-polgármester megválasztása terén.

„Stubendek polgármester úr személyes kérése volt az „utódja“ megválasztása, ami nagyon jó ötlet, csak nehezen kivitelezhető. A nekünk szintén sokat segítő Weszelovszky Gábor illetékes főosztályvezetővel elgondolkodtunk azon, hogy ez miként oldható meg demokratikus módon. Először azt terveztük, hogy iskolánként kijelöltetünk egy-egy polgármester-jelöltet, akik majd kampányolnak, és szavazni lehet rájuk. Az iskolaigazgatók azonban erre azt válaszolták, hogy az idő rövidsége miatt idén igazságosan kivitelezhetetlen. Ezért ezt a formát elvetve úgy határoztunk, hogy mivel a városi hivatal két órán át nyitva állt az érdeklődők előtt, egy gyerek-polgármester helyett sok „utód“ nyakába tette Stubendek polgármester úr a városvezetői láncát, és kölcsönözte nekik a polgármesteri jelvényeket, amelyekkel büszkén fényképezkedtek. Az elkövetkezőkben már szeptemberben meghirdetjük a jövő évi gyerek-polgármesterválasztást. Azok a gyerkőcök jelentkezhetnek, akik valamiben kimagasló iskolai eredményt értek el, és majd ők küzdenek meg a tisztségért“ – ecsetelte Kiss Réka a következő évi tervek kulisszatitkait.

 

 

Akárcsak a résztvevők, úgy a szervezők is azt szeretnék, hogy jövőre a rendezvénynek folytatása legyen.

„Tisztában vagyok azzal, hogy ezt hosszú távon pályázati pénzek nélkül nem lehet csinálni. Ezért is a barátainkkal, családtagjainkkal és jó ismerőseinkkel együtt megalakítottuk a Villa Camarum polgári társulást, amely megpróbál élni az adódó pályázati lehetőségekkel. Így remélhetőleg a rendezvényeink szereplőinek és más közreműködőinek legalább egy jelképes összeggel hálálhatjuk majd meg a fáradozásukat. Most még csak szóban köszönhetem meg mindnyájuk munkáját és a szponzorok támogatását. S végül örömmel nyugtázom: sikerült túlszárnyalnunk az előzetes elképzeléseinket, mert hihetetlenül sokan jöttek ki a parkba és a térre, ahol végig úgy tűnt, hogy mindenki nagyon jól érezte magát“ – mondta Kiss Réka a Komáromi Önkéntesek Egyesület nevében.

0 HOZZÁSZÓLÁS