Újra közlekednek majd a személyvonatok a Zólyom-Ipolyság szakaszon

2018. október 11., 17:25

Tizenhat év után, 2019. január 2-án újraindulnak a személyvonatok a 74 kilométeres Zólyom-Ipolyság  vonalon. Ezt csütörtökön jelentette be Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter az ipolysági vasútállomáson tartott sajtótájékoztatóján.

lső lépésként 20 vonatot fognak indítani, elsősorban a munkahelyükre és az iskolába ingázó utasok számára. A vonatok egyelőre munkanapokon fognak közlekedni Zólyom és Korpona, valamint Gyűgy és Ipolyság között.

A miniszter feltételezi, hogy a magyar oldalon rövidesen kiépül az a hat kilométeres szakasz, amely lehetővé tenné a közvetlen vasúti összeköttetést Zólyom és Budapest között, Ipolyságon keresztül.
A Közlekedési és Építésügyi Minisztérium a járatok iránti fokozódó érdeklődés esetén kész fokozatosan bővíteni a járatforgalmat, és biztosítani a vonatközlekedést hétvégén is.

A vonatközlekedés újraindítását üdvözölte Štefan Gregor, Ipolyság polgármestere, valamint további 15 község polgármestere is. A Nagykürtösi járás déli részén fekvő települések lakóinak komoly gondot okozott eljutni a munkahelyükre, miután 2003-ban megszüntették a személyszállítást a szóban forgó szakaszon.

A lépést akkor az utasok alacsony számával indokolták. Azóta a pályaszakaszt csak teherszállításra használták. Az elmúlt években az érintett tájegységek lakosai petíciókban kérvényezték a személyvonatok újraindítását.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS