2022. augusztus 20., 08:16

Szent István intelmeinek nyomában - Képekkel

Nagyabony Emlékparkja újabb gyöngyszemmel gazdagodott államalapító királyunk ünnepén, ugyanis a község ünnepélyes keretek között leleplezte Szent István király fémből készült mellszobrát.

Nagyabony-Szt. István-nap
Fotó: Reczai Lilla

A hagyományos Szent István király ünnepélyes megemlékezés sokkalta bensőségesebb, sokkalta fontosabb rendezvénnyé vált a nagyabonyiak számára, ugyanis hivatalos keretek között felavatták legújabb büszkeségüket, Szent István király fémből készült mellszobrát. A fémplasztika, vagyis a mellszobor készítője Čech Gábor csallóközi szobrász volt. A kőtalapzatot a helyi önkormányzat biztosította, az emlékoszlop kőbevésett feliratait, üzenetét az ismert kőfaragó, Egyházi József és fia készítették el. A kőművesmunkákat az ekecsi Tóth Géza és kőműves csapata végezte el. A rendezvény Zsidó János esperes, Nagy Frigyes, a dunaszerdahelyi székhelyű Nemzetközi Szent György Lovagrend nagypriora és Gányovics Júlia polgármester hármasának szoborleleplezésével kezdődött.

Nagyabony-Szt. István-nap
Az eső sem tántorította el a jelenlévőket
Fotó:  Reczai Lilla

A megemlékezésen Molnár Tibor, a dunaszerdahelyi székhelyű Nemzetközi Szent György Lovagrend lovagja és a szobor ötletének megálmodója beavatta a jelenlévőket a kezdeményezés első lépéseibe. A kezdeményezést buzgón támogatták a lovagrend tagjai és természetesen Nagyabony község önkormányzata, valamint a lakosság.   

Nagyabony-Szt. István-nap
Molnár Tibor, a dunaszerdahelyi székhelyű Nemzetközi Szent György Lovagrend lovagja
Fotó:  Reczai Lilla

,,Sokan tekintik ma már a kereszténységet, a keresztény-konzervatív eszméket elmaradottnak. A Szent István által is elképzelt és épített világ mára idegen lett. (…) Nekünk ezekre a támadásokra reagálnunk kell. Bízni továbbra is abban, hogy az Isten, Haza, Család eszmék a továbbiakban is szegletkövek, támpontok lehetnek a számunkra” – mondta el Molnár Tibor lovag.

István király személyisége útmutatásként szolgálhat a mai kor emberének. Ez a szobor pedig emlékeztet a múltra, kapocs az anyaország és a külhoni magyarság között, közben pedig útmutató a jövő nemzedéke számára.

Nagyabony-Szt. István-nap
Gányovics Júlia polgármester beszéde
Fotó:  Reczai Lilla

Gányovics Júlia polgármester szerint elődeinktől emberfeletti erőt és kitartást örököltünk, így mindenkinek azt kívánta, hogy büszkén vallja meg magyarságát a magyar nyelv és kultúra ápolásával. "Szokásainkat és kultúránkat örökítsük át gyermekeinkre és unokáinkra, beszéljünk magyarul, s ezt érjük el együttes akarással” – tette hozzá a polgármester.

Nagyabony-Szt. István-nap
Zsidó János esperes
Fotó:  Reczai Lilla

Zsidó János esperes beszédében röviden visszaemlékezett Szent István életére, főbb életeseményeire. Mint mondta, István király példáját kellene követnünk a jelenben is és a jövőben is egyaránt.

"Szent István – a történeti kutatások szerint – megerősítője volt a kereszténységnek. Hatalomátvétele után az ország jelentős része már vagy keresztény volt, vagy nagyon közel állt a kereszténységhez. (…) Szent István tette a kötelességét, szervezte az országot, segített a rászorulókon. Mi is tegyük kötelességünket, terjesszük a jót, az igazat. István király intelmeit kövessük minden nap: adjuk tovább anyanyelvünket és a magyarság szeretetét gyermekeinknek és unokáinknak, valamint a keresztény hitre tanítsuk szeretteinket” – szólt a jelenlévőkhöz az esperes.

Nagyabony-Szt. István-nap
Az Új Kenyér és kalács felszentelése
Fotó:  Reczai Lilla

Zsidó János esperes és Balogh Károly helyi plébános felszentelték a szobrot, majd az Új Kenyér és kalács felszentelése is megtörtént, amelyet midenki megkóstolt. A kultúrműsort a Csillagfürt Népdalkör biztosította.

Nagyabony-Szt. István-nap
Csillagfürt Népdalkör
Fotó:  Reczai Lilla

A rendezvény végén a meghívott vendégek elhelyezték koszorúikat a szobor tövénél, majd a szervezők a helyi kultúrházban frissítőre és fogadásra hívták a résztvevőket.

Nagyabony-Szt. István-nap
Koszorúztak is
Fotó:  Reczai Lilla

A szobor megvalósítását Magyarország kormánya, Nagyabony község önkormányzata, valamint a dunaszerdahelyi székhelyű Szent György Lovagrend támogatta.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.