2020. október 5., 14:45

Lőcse Szent Jakab-temploma

Lőcse a Szepesség legjelentősebb települése. A korai Árpád-korban kialakult települést a 12. században szászok kezdték benépesíteni. A mai várost a tatárjárás idején elpusztult település helyén a Menedékkőről visszatérő szepesi szászok alapították. Oklevélben először 1245-ben említik. A 13. századtól a szepesi szászok központja, majd Szepes vármegye székhelye. 1313-tól szabad királyi város.

Lőcse
Médialapozó
Fotó: Görföl Jenő
A Szent Jakab-templom

Szent Jakab-templomát még román stílusban kezdték építeni a 13. század közepén. Közel száz évig épült, és közben fokozatosan gótikus stílusú bazilikás elrendezésűvé alakították át. A 14. században az északi oldalán emelték a Szent György-kápolnát, majd Mátyás király látogatásakor a déli előcsarnokot és fölötte a kápolnát, amelynek Corvin- oratórium a neve. Egy tűzvészben elpusztult tornya helyett 1858-ban építettek újat.

Lőcse-6
Kép forrása: Görföl Jenő
Poligonális szentélyén nagy méretű, gótikus mérmíves ablakok vannak, és mind a déli, mind az északi oldalon gótikus bélletes portálé vezet a templomba. A szentélyt és a hat pillérpárral tagolt hosszú hajókat bordás keresztboltozat fedi, a nyugati kegyúri karzatot pedig csillagboltozat. Falképi díszítése a 14. századból való. A szentélyben az apostolok alakja és Jézus életének főbb jelenetei láthatók, valamint Szent István és Szent László alakja. A hajó északi falán Szent Dorottya életét ábrázoló, 20 képből álló sorozat látható.
Lőcse

A templom legértékesebb része a Lőcsei Pál mester 1508-tól készített nagy szárnyas főoltára: fő alakjai Szent Jakab, Szent János és középen Szűz Mária. Predelláján az Utolsó vacsora látható. A főoltáron kívül még tíz késő gótikus oltár van a templomban, közülük a Szent Miklós-, a Szent Anna- és a Szent Erzsébet-oltár a legjelentősebb. Nevezetesek még a templomban a keresztelőmedence, a szószék és a Thurzó-kápolnában a Thurzók síremlékei.

Lőcse-5
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék