2021. október 10., 17:53

Léva – Köztéri szobrot kapott Kittenberger Kálmán

2021. október 10-én, születésének 140. évfordulója alkalmából Léván köztéri mellszobrot avattak a kiváló Afrika-kutató, Kittenberger Kálmán tiszteletére.

Kittenberger Kálmán-mellszobor
Médialapozó
Fotó: Kaszmán Zoltán
Turi Török Tibor

Ján Krtík, Léva polgármestere köszöntötte a Kittenberger Kálmán utcában összegyűlt megjelenteket, majd a Reviczky Társulás elnöke, Urbán Zoltán mutatta be Kittenberger Kálmán kalandos életútját és munkásságát.

Az 1881-es születésű Afrika-kutató hat alkalommal járt a fekete kontinensen, összesen 16 évet töltve ott. Kittenberger Kálmán több mint 60 ezer példányból álló gyűjteményt küldött haza a Magyar Nemzeti Múzeum állattani készletébe, emellett háromszáznál is több új fajt fedezett fel. Fordulatokban gazdag kalandjait olvasmányos könyvekben foglalta össze. 1920-ban átvette a Nimród címen megjelenő vadászújság szerkesztését, amelynek 1929-től már ő volt a tulajdonosa is”

– hangzott el. Amint azt Urbán Zoltán megfogalmazta,

szülővárosában 1995-től egy cserkészcsoport, 2001-től pedig egy utca viseli nevét.

2010-től emléktábla tiszteleg bátorsága, kitartása és elhivatottsága előtt, de a Reviczky Házban egy gondolati emléktáblát is elhelyeztek tiszteletére.

Kittenberger Kálmán nemcsak a magyarokat és a szlovákokat köti össze, hanem a lévaiakat és az érdieket is”

– emelte ki beszédében Érd alpolgármestere, Szűcs Gábor utalva arra, hogy Érden, a Magyar Földrajzi Múzeum városában ugyancsak található egy Kittenberger Kálmán-szobor. „Bízom benne, hogy ez a szobor tovább fogja erősíteni a két nemzet és a két település közötti kapcsolatot” – tette hozzá Szűcs Gábor.

A rendezvénynek – amelyről nem hiányozhattak a Szűcs Szabolcs vezette 46. sz. Kittenberger Kálmán Cserkészcsapat tagjai sem – néhány ünnepi gondolattal Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere és a Lévai Városszépítő Egylet vezetője, Jozef Kubovič is részese volt.

A mellszobor alkotója az a Turi Török Tibor, aki Koháry István és Reviczky Gyula után egy újabb lévai kötődésű személyiség megörökítését vállalta el.

Mint mondta, a nagy vadásznak erős karakterarca van, így öröm volt megformázni Kittenberger Kálmánt.

A szoboravatón megemlékeztek Léva nemrég elhunyt alpolgármesteréről, Tolnai Csabáról, aki három évvel ezelőtt kezdeményezte a Kittenberger-mellszobor elkészítését, s már 2019 májusában reményét fejezte ki, hogy a Kittenberger Kálmán utca elején található parkban hamarosan felavatják azt.
Kittenberger Kálmán-mellszobor
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék