2019. november 22., 10:00

Komolyzenével a felvidéki óvodásokért

Négy felvidéki magyar óvoda lehetett részese a magyarországi Camerata ART´issima kamarazenekar interaktív komolyzenei előadásának. A Mese és muzsika. A láda rejtélye című zenés darab során Wolfgang Amadeus Mozart figurája és Hamiska, a huncut hangjegyecske kalauzolta el a legkisebbeket a klasszikus zene világába.

mesemuzsika1.jpg
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A Cseperedő idei őszi évadának záróelőadásai közt szerepel a három tagból álló Camerata ART´issima kamaraegyüttes Mese és muzsika című interaktív előadása. A novemberi hónap végén a somorjai, a diósförgepatonyi, a peredi és a felsőszeli magyar óvodákban repítették el a zeneileg még rendkívül fogékony, óvodáskorú gyerekeket, akiket először Hamiska, a huncut és kíváncsi hangjegyecske kapcsolt be a zenés mókába.

A felsőszeli előadás során a művészek Mozart és Haydn darabjaira építve a 18.század rizsporos-parókás, térdzoknis, loknis ruhák világába kalauzolták el a kicsiket, akiket egy a muzsika által üzembe lendített, képzeletbeli varázslift repített el Mozart szalonjába. A Kis éji zene felcsendülésekor a gyermekek ösztönből tapsolni kezdték a ritmusokat, és táncra is perdültek minden alkalommal, amikor lehetőségük nyílt rá.

A Camerata ART´issima együttes mindhárom tagja hivatásszerűen műveli a komolyzenét, Huzsner Péter orgonaművész, Révész Krisztina és Révész József pedig a bécsi Hofburg zenekarának szólamvezetői, tizenegy éve foglalkoznak Nyugat-Magyarország óvodáiban a gyerekek komolyzenei képzésével különböző előadások keretén belül. Elmondták, nagy öröm számukra, hogy a program a Felvidékre is eljutott, nagyon szívesen jönnek el a felvidéki óvodákba is.

{P2}

Révész József szerint nagyon fontos, hogy az óvodások a népzenei alapokon, a körjátékokon, a kis énekeken kívül megismerjék az egyetemes zenei kultúra más szegmenseit is, mivel a klasszikus zene olyan értékeket ad át a gyerekeknek, amit nem lehet alábecsülni.

A legnagyobb áldás az, hogy a kicsik számára bármilyen zenét elfogadhatóvá lehet tenni, de ebben veszély is rejlik, mert amit mi felnőttek mutatunk nekik, azt ők értéknek fogják tekinteni. Épp ezért nagyon fontos, hogy már ilyen kiskorban is csakis értékes és szép zenét mutassunk nekik” – magyarázta a szólamvezető, aki bizonyosnak véli azt, hogy a gyereke lételeme a mese, így azon keresztül vezetik be őket a komolyzene világába.

A felvidéki magyar óvodásokat hihetetlenül nyitottnak látták a klasszikus zene befogadására, észrevehető a pedagógusok pozitív nevelésének hatása.

A művészeti együttes fontosnak tartja kiemelni már az apró gyermekek számára is, hogy létezik a digitális világon kívül egy sokkal értékesebb élet, amelynek része a zene, a közösség és az egyetemes kultúra. A gyerekek muzsikára való spontán reakciói azzal magyarázhatóak, hogy teljesen bele tudják élni magukat a történtekbe, a művész számára pedig fontos a folyamatos interakció.

mesemuzsika1.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.