2019. június 19., 12:28

Jövőre kulturális dömping lesz Érsekújvárott

Tegnap este az érsekújvári Béke moziban bemutatták a Légújvár projektet, mellyel Érsekújvár a Kultúra Városa 2020 címet nyerte el. A Művészetet Támogató Alap 300 ezer euró támogatásban részesítette a pályázatot kulturális és kreatív tevékenységek megvalósítására.

legujvar-2-bokor-copy-.jpg
Médialapozó

„Nagyon büszke vagyok mindazokra, akik a tavalyi szoros vereség után nem adták fel, létrehoztak egy teljesen új programot fél év áldozatos munkával. Az 50 oldalas program lapozásakor tudatosítottam, mennyi program van benne. Ha megvalósítjuk, nem csak Szlovákia, de a környező országok kulturális térképére is felkerül majd városunk” – mondta el megnyitó beszédében Klein Ottokár polgármester.

Kitért arra, Érsekújvár lehetőséget kapott megmutatni vonzerejét, kultúrával, közös rendezvényekkel egyesíteni az itt élőket, életet vinni a város utcáira tereire. Szociális, oktató és motivációs átfedések vannak a programban, mindenki számára megnyitja a kaput a kölcsönös együttműködéshez.  

A jövő év folyamán megvalósuló Légújvár projektet részleteiben Pavel Strážay programigazgató mutatta be.

Elmondta, a programok a kultúrcsoportok közti kollektív identitástudatra épülnek. A cél az, hogy a kultúra és a művészet ne csak a 2020-as év során, de az azt követő időszakban is fenntartható legyen és átszője az érsekújvári kulturális és közösségi életet.

A program főbb műfajai: irodalom, beszélgetések és színház, képzőművészet, fényképek, dizájn, architektúra, a zene és a tánc, film, internet, új médiák, múzeumok, közösségek és a kulturális örökség.

Kulturális akupunktúra

Ennek részei azok a pillanatképek lesznek, melyek autóbuszmegállókban, várótermekben villannak elénk. A mobil múzeum utazik majd a városrészek között, felbukkannak az utcazenészek, lesz reggelizés, tornagyakorlatok a parkban, szomszéd napok, melyek a helyi közösségek együttélését segítik.

Kultúrával és más aktivitásokkal egészen meghökkentő helyeken találkozhatunk, főleg a fiatalok lelkes szervezésében.

Szolidaritás és párbeszéd

A programigazgató kiemelte, biztosítani szeretnék a részvétel lehetőségét azon csoportok számára is, akik úgy általában ezekből kimaradnak. Meg szeretnék teremteni a szociálisan rászorultaknak a kultúrával való érintkezés lehetőségét, a hendikeppel élőket kimozdítani elszigeteltségükből, levetkőzni velük szembeni előítéleteket. Őket kedvezményes belépőjegyek, akadálymentes közlekedés, jelnyelvi tolmácsolás várja, emellett szükség esetén kíséret és kerekesszékek biztosítása is lehetséges.

A kulturális év lehetőséget teremt majd a párbeszédre a fiatalok és idősek között, a nemzetiségek között, a kultúra egyes ágai között a tolerancia és a szociális és kulturális hurkok lazítása érdekében.

A pályázatban 38 szervezet és csoport képviselteti magát

Ezek között vannak szervezetek, intézmények, kultúrcsoportok, nyugdíjas klubok, egyházi és zenei csoportok, hagyományőrzők, múzeum, könyvtár, fotós klub és még sorolhatnánk. Ezek mindegyikének megvan a saját közönsége, így aránylag sok embert tudnak megszólítani. A magyar vagy részben magyar közreműködők: Kultúrkorzó, Csemadok, Érsekújvári Fotóalbum, Czuczor Gergely Cserkészcsapat, Kassák Lajos Ifjúsági Klub.

Hogy a magyar nyelvű és tematikájú rendezvények milyen arányban lesznek jelen a Légújvár egész éves programjában a projektet és a programot ismertető szlovák nyelvű füzetből nem derül ki világosan. Jövő júniusban lesz Ahoj Budapest, Szia Nové Zámky kétnapos rendezvény, emellett a különböző fesztiválokba kapcsolódnak a magyar csoportok, valamint az egyház szervezésében megvalósuló rendezvényeken lesznek jelen.

A projekt programtanácsa a következő összeállításban dolgozik: Pavel Strážay programigazgató, Denisa Felixová koordinátor, Vladimír Balla, Magdaléna Klobučníková, Madarász Veronika, Dráfi László, Peter Takáč, Katarína Hozlárová, Agáta Albertová.

 

legujvar-2-bokor-copy-.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék