2021. október 22., 19:32

Fénnyel és szívvel írva - Benedek László fotóművész kiállítása Komáromban

Követendő a Gömöri Fotóklub kezdeményezése: alapítója, Benedek László fotóművész, barlangkutató szervezett tárlatvezetéseken mesél a fénnyel írás kulisszatitkairól és képei születéséről az előre bejelentkezett látogatóknak. Pozsony és Búcs után szeptember közepén érkezett a tárlat a komáromi Egressy Béni VMK-ba.

benedek lászló kiállítás
Fotó: Nagy Miskó Ildikó

Balázs Emese, A kultúráért Gömörben és Gömörön túl Polgári Társulás vezetője, egyébként a Balogtamásiban élő alkotó lánya lapunkat is meghívta az első tárlatvezetésre. Benedek László 50 fényképe révén bekukkanthattunk a veszélyes barlangok mélyére, láthattuk a Murányi-fennsík Nemzeti Park sziklakúpjain nyíló virágritkaságot, a boroszlánt. A felvidéki tájak szépségeinek megcsodálása után Erdélybe is „elugrottunk”, hogy beleselkedjünk egy hangulatos vendéglő, azóta már befalazott ablakán át. Aztán könnyet ontottunk a 2010-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt biológus, természetvédő, tanár, világjáró jó barátjáért, Pomichal Richárdért. Benedek László szinte gyermeki szeretettel mesélt az általa második édesapjaként tisztelt Dénes György doktorról, az egyik utolsó hazai magyar polihisztorról. Szívbemarkolónak találtuk Az utolsó elhagyó című fekete-fehér képét, amelyen a gólya éppen kirepül a fészkéből, akárcsak a hazájukból távozó, gyökereiket elveszítő honfitársaink.

Benedek László
Benedek László felesége és lánya társaságában.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Magával ragadónak találtuk az Örökös fényben című fotót is, amelyet a Szent Mária Zarándokhely kápolnájában készített, s ahol állandó galéria létesítését is segítette.

„Ha egy kevés veleszületett adottsággal rendelkezve, fényképezőgéppel a kezünkben megörökítünk egy általunk megfelelőnek vélt pillanatot, és kellő alázattal bemutatva ezzel örömöt, élményt tudunk nyújtani másoknak, akkor értelme van annak, amit csinálunk” – olvashatjuk Benedek László művészi hitvallásában. Nemcsak tehetséges, de szakmai alázata is követésre méltó. Egy szót sem ejtett arról, hogy nyolc éven át őt tartották a világ legjobb barlang- és természetfotósának, mert előbb Barcelonában, majd Budapesten is megnyerte a Barlangkutató Világszövetség fotóversenyét.

A 2007-ben megalapított Gömöri Fotóklubról azonban hosszasan beszélt. Annak égisze alatt felkutatják a fényképezés iránt érdeklődő gömörieket, és a szülőföldjükről elszármazott fotósokat.

Együttműködnek más fotóklubokkal, és segítik állandó felvidéki fotógalériák létrehozását. Kiállításokat rendeznek a Kárpát-medencében, de akár Berlinben, Varsóban, Moszkvában, Párizsban is. Terjesztik a Gömörről és a fotóklubjukról szóló ismeretterjesztő anyagokat, s a hazai magyar iskolákban vetítéssel egybekötött előadásokat tartanak a természetvédelemről és a fényképezésről. Diákcsoportoknak, családoknak egyaránt érdemes lelkileg feltöltődniük a Fénnyel írva című vándorkiállításon, amelynek október végéig biztosan, de lehet, hogy tovább is az Egressy Béni VMK ad helyet.    

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2021/42-es számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.