Beteg a komáromi egészségügy. Nagy beteg

Nagy Miskó Ildikó 2019. február 09., 13:20

Beteg a komáromi egészségügy. A betegek ellátása terén elképesztő állapotok uralkodnak, s a járásban élő pácienseknek állandó orvoshiánnyal és bezárt rendelőkkel kell szembesülniük. A komáromi kórházban az utóbbi években egymás után szűnt meg a bőrgyógyászat, a fertőző- és a tüdőosztály, valamint a fül-orr-gégészet.

Fotó: pixabay.com

Az utóbbi osztály helyett ez év január elejéig már csak egyetlen rendelő működött. Kérdésünkre, hogy a gégészet volt főorvosa, Baráth László az idén miért zárta be a kórházi rendelőjét, és nyitott magánrendelőt a Hedera egészségközpontban, röviden azt válaszolta, azért mondott fel az Agelnél, mert az elmúlt évek során elege lett mindenből. Végre semmi köze hozzájuk. 

Kihaló szakma?

Szintén január elsejével zárt be a klinikai mikrobiológiai laboratórium. A térség egyetlen endokrinológusának váratlan halála után felvetődött a kérdés: találnak-e megfelelő utódot a 75 évesen is aktívan dolgozó doktornő helyére. Korábban hasonló problémát vetett fel a járás egyetlen reumatológusának nyugdíjba vonulása, akinek a rendelését csak három év elteltével sikerült pótolni. Tavaly november 1-jétől Ratynska doktornő heti három alkalommal fogadja a kórházi szakrendelőjébe érkező betegeket.

Az is fogas kérdés, hogy a járási székhelyen tüdőgyógyászati rendelőt nyugdíjasként működtető két orvos meddig rendel. Mivel a megyei tiszti főorvosnak nincs akkora hatalma, hogy bármilyen szakorvost Komáromba helyeztessen át, a járásban élő páciensek kénytelenek más járásokban segítséget keresni.

Fogorvoshoz: Nagysurányba vagy Dunaszerdahelyre

A belvárosi üzletközpont emeletén 2018. július elsejével megszűnt fogorvosi ügyelet újbóli megnyitására a mai napig nem akadt fogorvos. Németh Erika doktornő azért lépett vissza, mert tavaly július 1-jén érvénybe lépett az egészségügyi minisztérium új rendelete. Abban olyan feltételeket szabtak meg, amelyek betartása az egészségbiztosítók közreműködése nélkül túl költséges. Akár 9 ezer eurós kiadást jelenthet annak a kritériumnak a teljesítése, hogy a fogorvosi ügyeleten is működtessenek röntgenkészüléket, amihez egy további munkatársat kellene alkalmazni. A röntgenkészülék léte az ügyeleteken nem is indokolt, hiszen a felvételt a napközben működő állandó rendelők saját berendezésükkel készíttethetik el, vagy annak hiányában másutt elkészíthetik. További kiadást jelentene a sugárzásgátló falak kiépítése a rendelőben. A doktornő ezért Nyitra megyénél kérvényezte a fogorvosi ügyeleti szolgáltatás befejezését.

Komáromhoz legközelebb Nagysurányban és Dunaszerdahelyen működik fogorvosi ügyelet, ám a pácienseknek mindkét helyen készpénzzel kell fizetniük. Ezért választják inkább a (bár szintén fizetős) magyarországi rendelést. 

Harc a mikrobiológiai laboratóriumért

Továbbra is homály fedi a komáromi mikrobiológiai laboratórium jövőjét. Annak újbóli megnyitását feltételezi az egészségügyi miniszter által aláírt, törvényerejű rendelet. Viola Miklós, a Nyitra megyei egészségügyi bizottság MKP-s elnöke e témáról a bezárt osztály volt főorvosával, Czirfusz Mónikával, a Szlovákiai Mikrobiológiai Kamara elnökével és Ľubomír Ševčík megyei tiszti főorvossal is tárgyalt.

– A Czirfusz Mónikával folytatott egyeztetésem során kiderült: sajnos, az új rendelet kibúvókat tartalmaz. Annak alapján a kórházaknak a mikrobiológiai mintavétel és a feldolgozás közti időt minden esetben be kell tartaniuk, de a feldolgozást nem feltétlenül saját kórházon belül kell megoldaniuk. Bár a kamaraelnök azt javasolta, hogy a rendeletbe kerüljön bele a kórházon belüli feldolgozás kötelessége, ezt a fontos kitételt végül kihagyták belőle – mondja Viola doktor.

Miroslav Jaška kórházigazgató decemberben azt nyilatkozta, azért kénytelenek bezárni a mikrobiológiai osztályt, mert a működésére nem kaptak pénzt az egészségbiztosítóktól. Nemrég indult be ugyanis az onkológiai központjuk lineáris részecskegyorsítója, amely működése csak januártól részesül egészségbiztosítói támogatásban. A várható anyagi keretből a mikrobiológiai laboratóriumot már képtelenek fenntartani. Továbbra is az Agel Rt. centralizációs terveihez kell igazodniuk, amellyel összhangban a társaság Zólyomban összpontosítja a mikrobiológiai tevékenységét.

Viola Miklós a Ševčík doktorral korábban folytatott beszélgetéséről elárulta, Ševčík doktor nem léphet a mikrobiológia újbóli megnyitása érdekében. Mivel a Nyitra Megye Önkormányzata által tavaly jóváhagyott bérleti szerződés aláírásakor a komáromi kórháznak még nem volt mikrobiológiai részlege, ezért arra nem vonatkozik az osztálybezárási tilalom.

Czirfusz Attila, a mikrobiológiai laboratórium létéért indított petíció egyik kezdeményezője elárulta, hogy február 15-ig folytatják az aláírások gyűjtését.

– Eddig több mint ötezer aláírást gyűjtöttünk össze. A petíciós ívek a komáromi Kikötő lakótelepen működő Alba gyógyszertárban is megtalálhatók, illetve a már aláírtak ugyanott leadhatók. Február 15-e után az íveket eljuttatjuk az egészségügyi minisztériumba. Arról nincs tudomásunk, hogy ki ellenőrzi az új rendelet betartását, talán Ľubomír Ševčík megyei tiszti főorvosnak kellene azt megtenni. Az egészségügyi tárca ugyanis csak az állami intézményeket ellenőrzi. 

Endokrinológiai rendelő lesz a kórházban

Ľubomír Ševčík megyei tiszti főorvos lapunk további gondokra vonatkozó kérdéseire úgy tájékoztatott, hogy az orr-fül-gégészeti rendelést napközben Komáromban két magánrendelő, a kórházi ellátásra szoruló páciensek számára pedig a helyi kórház biztosítja. (Akut esetekben, telefonos egyeztetés után az egyensúlyzavarokat kezelő Csekes doktornőt lehet felkeresni – a szerző megjegyzése.)

– Az endokrinológiai rendelő hiányára igyekszünk megoldást találni – mondja a megyei tiszti főorvos. – Az elhunyt Baštrnák doktornő pácienseit idén február folyamán átveszi a kórház. A Komáromi járás fogorvosi ügyelete még tavaly június végén megszűnt. E szolgálat működtetéséhez szükséges engedélyt a megye kérvény alapján adhatja ki. Nyitra megye azonban mindmáig nem tart nyilván újabb komáromi fogorvosi ügyelet működtetésére vonatkozó kérelmet.

Lucia Kočková, az Agel Rt. kommunikációs menedzsere az endokrinológiai rendelő megnyitása kapcsán egyelőre csak annyit tudott mondani, hogy arra rövidesen sor kerül. Állítólag a többi problémára is keresik a megoldást, az eredményekről majd tájékoztatják a sajtót. A járásbeli páciensek egyelőre kénytelenek beérni ennyivel.

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2019/6. számában)

0 HOZZÁSZÓLÁS