2019. május 20., 13:46

Ajnácskőn tartott kampányzárót az MKP

Ajnácskőn tartotta gömöri kampányzáróját vasárnap délután a Magyar Közösség Pártja (MKP), melynek jelöltjei közül heten mutatkoztak be a közelgő európai parlamenti választások előtt.

img_9813.jpg
Galéria
+15 kép a galériában
Fotó: Virsinszky Tamás

Az MKP jelöltjeit és a találkozó résztvevőit Poprocký Iván, Ajnácskő polgármestere üdvözölte, majd a Rimaszombati járás nevében, Auxt Ferenc, a párt járási elnöke kívánt jó szereplést.

A bemutatkozást a hazaiak képviseletében Mag Fodor Enikő kezdte, aki örömét fejezte ki, hogy itthon, Gömörben is tudnak rendezni egy kampányzárót. Úgy gondolja, hogy mindenkinek, aki eljött, hasonló az értékrendje, mint az MKP csapatának, vagyis a család, a család biztonsága, és a keresztény Európa megtartása. Ezeket az értékeket kell most megvédeni – mondta. Szerinte az elmúlt öt évben nagyon jó képviselete volt a felvidéki magyarságnak Brüsszelben, amit szeretnének folytatni, hogy ezáltal is továbbíthassák a választópolgárok kéréseit az EP-be, vagy a bizottságok elé.

Fotó:  Virsinszky Tamás

Várady Tamás már második ciklusát tölti Szilice község polgármestereként. Elárulta, hogy fontosnak tartja anyanyelvünk, hitünk és nemzetiségünk védelmét. A magyar közösség melletti kiállást felvállalta polgármesterként és ezt a döntést most magasabb szinten is szeretné képviselni. Nem várhatunk másra, nekünk kell megmutatni, hogy ki tudunk állni családjaink és értékeink mellett – tette hozzá.

A jólét és a biztonságérzet védelmében

Környi Zoltán párkányi önkormányzati képviselő és az MKP frakcióvezetője korábban öt évet töltött Brüsszelben Mészáros Alajos képviselői asszisztenseként. Ott kezdett foglalkozni energiapolitikával és energiastratégiával, jelenleg a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. párkányi irodáját vezeti. Mint elárulta, az EU szigorúan szabályozza a környezetvédelmi rendelkezéseket, ennek ellenére Párkányban mégis szemétégetőt szerettek volna létesíteni. Ezt az ügyet a petíciós bizottságon keresztül egészen Brüsszelig vitték, ahol hozzáértő szakemberek is ki tudták mondani, hogy egy környezetre ártalmas beruházásról van szó. Ezért kell, hogy legyen Brüsszelben is képviseletünk, hogy legyenek emberek, akiken keresztül tolmácsolni tudjuk a hasonló ügyeket – hívta fel a figyelmet Környi.

Fotó:  Virsinszky Tamás

Huďár Zoltán a rozsnyói járásban található Csoltó község önkormányzati képviselője és a helyi MKP elnöke. A szádalmási alapiskolában dolgozik tanárként, emellett doktori képzésen vesz részt politológiából. Meglátása szerint az Európai Unió azért jött létre, mert fél évszázadnyi háborúskodás után Európának szüksége volt a békére, s úgy gondolja, Európának ma is változásra van szüksége, a korábban kiharcolt eredményeit, a jólétet és a biztonságérzetet kell megvédeni.

Nyelvi jogok és a kisebbségvédelem

Gergely Papp Adrianna, az MKP Országos Elnökségének tagja és Debrőd község polgármestere szerint sok múlik a mostani választáson és össze kell magunkat szedni, hogy legyen elég erős képviseletünk Brüsszelben. Legalább az egyik mandátumot, jobb esetben kettőt is meg lehet szerezni. Bármennyire is szeretjük anyanyelvünket, kultúránkat és bármennyire is harcolunk érte idehaza, de ha nem lesz kellő képviseletünk az unióban, akkor le fognak minket szavazni azok, akik másként gondolkodnak. Ezért fontos elmenni és szavazni szombaton, s ha sikerre ébredünk másnap az mindannyiunk sikere lesz – fejtette ki Debrőd polgármestere. Szerinte a most elért eredmény nagyban befolyásolja majd a párt tárgyalási pozícióját is a parlamenti választások előtt.

Fotó:  Virsinszky Tamás

Horony Ákos jogászként és önkormányzati képviselőként tevékenykedik Dunaszerdahelyen, de elmondta, hogy feleségén keresztül kötődik Gömörhöz is. Röviden bemutatta a magyar nyelvhasználat előmozdítása céljából megalkotott „Velemjáró” mobilalkalmazást, melynek ötletgazdája és projektvezetője. A közelgő EP-választásokra utalva kijelentette, hogy 14 képviselő mindenképp megy Szlovákiából Brüsszelbe, s ha az ország déli részén alacsonyabb lesz a részvétel, mint északon, akkor előfordulhat, hogy nem lesz köztük magyar képviselő. Ha visszatekintünk az elmúlt 25 évre, senki sem fog vitába szállni azzal, hogy a szlovák képviselők nem viselik szívükön a felvidéki magyarság sorsát. A nyelvi jogok és a kisebbségvédelem területén folytatott küzdelmet nemcsak itthon vívhatjuk, hanem meg kell vívni az uniós parlamentben is, ahol nem vagyunk egyedül, mert az EU lakosságának 10 százaléka őshonos kisebbséghez tartozik. Velük összefogva is tudunk eredményeket elérni – mutatott rá Horony Ákos. 

Hogy Európa a migráció helyett a családtámogatásra összpontosítson

Végül Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának korábbi elnöke, jelenleg Nagyszombat megye alelnöke osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel. Korábbi személyes élményeket és történeteket felelevenítve elmesélte, hogy nem először jár ezen a vidéken, amelyet kedves vendégszerető emberek laknak, s emiatt is szeret visszajárni Gömörbe.

Az EP választásokra rátérve a jelöltek előtt álló kihívást jelentősnek nevezte. Azért is járunk sokat az emberek közé, hogy felhívjuk a figyelmet arra, nemcsak a helyhatósági, a parlamenti vagy a megyei választás fontos, hanem az európai parlamentinek is komoly jelentősége van. Igaz, hogy Brüsszel messze van, de ott is a sorsunkról döntenek és ott kell, hogy legyünk a döntéseknél, hogy a mi véleményünk is megjelenjen ebben a nagy testületben, ahol 751 képviselő van. 

Fotó:  Virsinszky Tamás

Az egyik fontos téma a támogatásrendszer, amit az EU-ból kaphatunk, hiszen nem kevés pénz az, ami idejött az elmúlt években. A költségvetés átalakítása számunkra kedvezőtlen, mert a mezőgazdasági és a területfejlesztés terén is csökkenti a forrásokat, amiből meríteni tudunk – hívta fel a figyelmet Berényi. A másik fontos témának a bevándorlást nevezte, amely ugyan mérséklődött mióta Magyarország megépítette déli határán a kerítést, de a migráció kérdése nem zárult le. Szeretnénk ott lenni, hogy ebbe a vitába beleszóljunk és elérjük, hogy Európa a migráció helyett a családtámogatásra összpontosítson. A harmadik téma pedig a nemzeti kisebbségek védelme. A Minority SafePack polgári kezdeményezés jogalapot adott arra, hogy kérjük az uniótól, hogy fogadjanak el egy olyan jogi normát, amely bennünket védene. Elsősorban nyelvhasználat, kulturális identitás megőrzése érdekében, de az önkormányzatiság területén is – fogalmazott az MKP korábbi elnöke. 

Végül azt is el kell mondani, hogy az EP az egyedüli olyan intézmény, ahol Trianon óta először ülhet együtt egy politikai intézményben minden magyar nemzetrésznek a képviselője Felvidéktől Vajdaságig. Nagyon negatív hatása lenne, ha ez a lánc megszakadna és nem lenne a felvidéki magyarságnak képviselete. A közösségünk nincs a legjobb kondícióban, de most az is eldőlhet, hogy az egység vagy a széthúzás felé megyünk-e tovább – utalt rá Berényi József.

Az ajnácskői kultúrházban megtartott eseményen az összes képviselő hangsúlyozta, hogy fontos a május 25-i választáson való részvétel, s egy kis szervezettséggel jó eredményt, nagy meglepetést lehet elérni. Ezért kértek minden jelenlévőt, hogy menjenek el szavazni szombaton, s válasszák a 21-es számú listát.

Fotó:  Virsinszky Tamás

Az EP-jelöltek bemutatkozása közben és azt követően Kovács Koppány és Vadkerti Imre kiváló előadása emelte az alkalom fényét, majd a jelöltek közreműködésével tombolahúzásra került sor, a találkozó végén pedig kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőség.

A Magyar Közösség Pártjának kampányzárója hétfőn Komáromban, kedden Galántán folytatódik és május 22-én, szerdán Dunaszerdahelyen zárul.

img_9813.jpg
Galéria
+15 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.