2019. július 13., 11:04

Szegény régióban is lehet vállalkozni

Aki az átlagnál tehetősebb, annak általában sok az irigye. Pedig szorgalmas munkával még az ország legszegényebb régióiban is meg lehet alapozni a jövőt. Persze az elvégzett munkát, a befektetett energiát már kevesen irigylik.

vaszily pál
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

Vaszily Pál és Róbert fivérek. Pál, mivel imádja a finomműszerészi munkát, látszerésznek tanult Budapesten, majd öt évig Sárospatakon folytatott gyakorlatot. Amikor hazatért a Felső-Bodrogközbe, saját boltot nyitott Királyhelmecen. 2011-ben úgy döntött, hogy továbbtanul a budapesti Semmelweis Egyetemen, és ötéves tanulmányai révén optometrista lett. Ez a végzettség már felhatalmazást nyújt a szemvizsgálatra is.

Így már teljes körű szolgáltatást nyújtunk a hozzánk fordulóknak

– mondja Pál –, hiszen egyrészt megvizsgálom őket, majd segítek a szemüvegkeret kiválasztásában, garanciát vállalva mindkettőre, végül telefonon értesítjük az illetőt, mikor jöhet a kész szemüvegért. Az idő pénz, és mi ezt takarítjuk meg a vevőinknek. Aki szemvizsgálatra készül, ajánlatos legalább egy héttel korábban időpontot kérnie.

Fivére, Róbert, pedagógus. Ő a magyarországi származású nagymama nyomdokaiba lépett. Tulajdonképpen már középiskolásként is a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a testnevelés és az egyháztörténet érdekelte. Végül magyar–hittan szakon diplomázott. Elégedett a választásával, hiszen ezek közül három összefügg egymással, a mozgás pedig ugyancsak része az életének.

– A gyerekekkel rendszeresen részt veszünk a sportversenyeken – veszi át a szót Róbert. – Különösen a labdarúgás áll közel a szívemhez. De a tollaslabda a szívem csücske! Mondok István görögkatolikus pap ösztönzésére hoztuk létre a Királysas KTSK-t, amelynek mára mint-egy 30 tagja van. Ma már a helyi gimnázium tornatermében heti két alkalommal edzünk, és versenyekre is eljárunk, sőt magunk is hirdetünk versenyeket. Egyházi vonalon szerveződik a meghívásos Szent György Kupa, van egy Vándorserleg-bajnokságunk is, az idén pedig harmadszor szerveztük meg a Királyhelmeci Amatőr Tollaslabda Tornát. Részt vettünk Miskolcon a Konfuciusz Kupán, ahonnan a gyerekek kategóriájában a 2. és a 3. helyen végeztünk, a felnőtteknél pedig miénk lett a 2., a 3. és a 4. hely is. Egyébként tökéletesen elégedett vagyok a pályaválasztásommal, és nagyon jól érzem magam a kollégáim között.

– Pali, te hogyan szoktad kiengedni a fáradt gőzt?

– Imádok motorozni, ezen kívül alapító tagja vagyok az Iris Volejbal Team elnevezésű amatőr röplabdások klubjának. 2012-ban alakultunk, és ma már húszan vagyunk, több csapatot is meg tudnánk tölteni. Mi is szervezünk röplabdaversenyeket, kapcsolatban állunk a hazaiak mellett magyarországi, lengyel és svájci csapatokkal is. Legfiatalabb tagunk 14 éves, a legidősebb 55.

– Áruljuk el azt is Pali, hogy benneteket nemcsak a testvéri kapcsolat köt össze, hiszen van egy közös vállalkozásotok.

– Való igaz, 2010-ben felajánlottak nekünk megvételre egy helyiséget a Fő utcán. Leültünk, és átgondoltuk, mire is tudnánk felhasználni. Miután mindketten szeretjük a kihívásokat, kézügyességünk is van, ráadásul Róbert mindig is szerette a virágokat, asztali díszeket is szokott készíteni, úgy döntöttünk, nyitunk egy ajándék- és virágboltot. Azután az igényeknek megfelelően elkezdtünk rendezvényszervezéssel is foglalkozni. Ez komoly befektetést igénylő feladat, hitel felvétele nélkül nem lettünk volna képesek mindent előteremteni. A bútorok, a fénytechnika, a textíliák, a kivetítések, mindez komoly háttérmunkát igényel. Képesek vagyunk a mennyezet megvilágítására is, ráadásul úgy dolgozunk egy konstrukció segítségével, hogy egyetlen szöget sem kell a falba beütnünk. Ehhez viszont már a barátok segítségére is szükség van, akik közül mindig számíthatunk valamelyikre. Ilyen Ternyila János, Harajdič Jakub, Bínó András, Borisza Brigita. Nélkülük, illetve a virágbolt és az optika alkalmazottai nélkül képtelenek lennénk mindent ketten kivitelezni. És a háttérben ott van még a szülői és a keresztmamai segítség.

– Róbert, milyen rendezvényeket szoktatok szervezni?

– Mindenféle családi rendezvényt, de az igazi kihívás az igényes esküvők lebonyolítása.

A kitűzőtől kezdve a menyasszonyi és az eldobó csokor összeállításán át a koszorúslányok dekorálásáig, az autó és a templom díszítéséig, a teremdíszek elhelyezéséig.

Szinte kizárólag élő virággal dolgozunk, hiszen minden nívós rendezvényt ez jellemez. Elvünk, hogy minden részlet egyformán fontos. Talán ennek is köszönhetjük, hogy nemcsak a Bodrogközből, hanem távolabbról is megkerestek már. Csak néhány példát említve, dolgoztunk már Vácott, Budapesten, Monoron, Miskolcon stb. Ráadásul van rendezvénysátrunk is, ezért kültéri esküvők szervezését is vállaljuk.

– De hiszen ez rengeteg munkát jelent!

– Mi azt tanultuk a családban, hogy ne a szerencsére várjunk, hanem tanuljunk meg cselekedni. Ezt a példát láttuk otthon, ez lett számunkra a természetes. Egyébként ez a munka valóban áldozatokkal jár, s szinte rámegy a magánéletünk. De hála istennek, szívesen csináljuk! Hogy egyre jobbak legyünk, valamennyien részt vettünk virágkötészeti továbbképzéseken, esküvői bemutatókon, rendezvényszervezésről szóló előadásokon. S természetesen arra is törekszünk, hogy ne ismételjük önmagunkat.       

Az írás megjelent a Magyar7 2019/28. számában. 

vaszily pál
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék