HIRDETÉS

Ugyanazok az élelmiszerek Szlovákiában rosszabb minőségűek, mint Ausztriában

hirek.sk 2017. február 14., 19:09
POZSONY. Laboratóriumi tesztek bizonyították, hogy a vizsgált élelmiszerfélék közel felére érvényes: a kinézésre egyforma termékek Ausztriában jobb minőségűek, mint Szlovákiában. Bár a termékek ugyanazon név alatt kerülnek forgalomba, de az összetételük meglehetősen eltérő.

A különbség leginkább az édesített üdítőitalok, a fűszerfélék, sajtok, teák és hústermékek esetében állapítható meg. Gabriela Mateèná földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint a multinacionális gyártók ugyanazon márkából más-mást kínálnak a fogyasztók két csoportjának. Hozzátette: a termékek elnevezése és csomagolása egyforma, ám az összetételük eltérő.

A mezőgazdasági tárca eddig nem rendelkezett elegendő adattal, ezért a tárca az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósággal (ŠVPS) együtt összehasonlította az egyes egyforma nevű és márkájú termékek minőségét Ausztriában és Szlovákiában. "A termékek felénél jelentős minőséget befolyásoló különbségekre bukkantunk. A különbségek a Szlovákiában árusított termékek számára hátrányosak" – szögezte le.

A termékek illatát, ízét és küllemét vizsgálták

Az ŠVPS a felmérés keretében 22 olyan élelmiszerfajtából vett mintát, amelyeket pozsonyi kiskereskedelmi forgalomban, illetve az ausztriai Kitsee és Hainburg boltjaiban árusítottak. A szakemberek összehasonlították azok színét, konzisztenciáját, illatát, ízét, teljes küllemét és a címkéiket. Jozef Bíreš, az ŠVPS központi igazgatója szerint a tesztelés során az üdítőitalokat illetően mutatkoztak a legnagyobb különbségek: az ellenőrök a szlovákiai fogyasztóknak szánt termékekben több édesítő- és tartósítószerre bukkantak.

A fűszerfélékben magasabb nedvességtartalmat és a természetes színezőanyagok kisebb mértékét állapítottak meg, mint az osztrák boltokban árusított termékekben. A teafélék minősége is rosszabbnak bizonyult: a teatasakok tömege kisebb volt, s eltérések mutatkoztak az illatukat és ízüket illetően is. Minőségbeli különbségeket észleltek a mozzarellát és a húsféléket illetően is, ugyanis a szlovákiai szakemberek kisebb hústartalmat fedeztek fel a nálunk megvásárolható termékekben.

"A fogyasztónak azonos márka esetében az eredet vagy a vásárlás helyszínére való tekintet nélkül joga van ugyanolyan minőségre. Az az érv, hogy a fogyasztók előnyben részesítik a különféle regionális ízeket, nem helytálló. A szlovák fogyasztó bizonyára sem számít mű édesítőszerekre és színezőanyagokra, több E-re és kisebb hústartalomra, mint az osztrák fogyasztó" – tette hozzá Mateèná.

Érdemes figyelmesen elolvasni a címkéket

Az agrártárca a teszt eredménye miatt arra figyelmezteti a fogyasztókat, hogy figyelmesen olvassák el a megvásárolt termékek címkéit, és ne dőljenek be az eladók turpisságának. "Egyúttal valamennyi multinacionális élelmiszer-gyártó figyelmét felhívjuk arra, hogy a közös európai piac keretében fejezzék be a fogyasztók két kategóriába sorolását. A márkának szavatolnia kell ugyanazt a minőséget, s ha ez nincs így, akkor akkor el kell gondolkodni annak megbízhatósága felett" – jelentette ki Mateèná.

Az agrártárca azt tervezi, hogy folytatja az egyes termékek minőségének összehasonlítását, s felmérése végeredményét beterjeszti az Európai Bizottságnak (EB). Mateènához hasonlóan cseh kollégája, Marian Jureèka már február elején jelezte ezt a szándékát. Bíreš arról is szólt, hogy a kétféle minőség problémakörével Csehországon kívül Litvánia, Lettország, Románia és Bulgária is foglalkozik, s közösen akarnak nyomást gyakorolni az EB-re annak érdekében, hogy európai szinten kezdjenek el foglalkozni a témával.

Forrás: Webnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS